Zupa buraczkowa

m7
Zupa buraczkowa

0

4 / 5

Zupa z buraczków to wartościowe i pełne witamin danie.

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

50 sok z cytryny

150 śmietana 18%

1 łyżeczka cukier

1 łyżeczka przyprawa maggi

500 g burak

100 g por

500 g ziemniaki

500 g kości wieprzowe

2 szt. marchew

2 szt. seler

3 szt. ziele angielskie

2 szt. liść laurowy

1 łyżka sól, pieprz

1 łyżka koper ogrodowy

1 łyżka nać pietruszki

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Buraki umyć i ugotować w wodzie.

2

Po ugotowaniu zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3

Kości umyć i ugotować w wodzie prawie do miękkości.

4

Dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce marchew i posiekaną pietruszkę, seler i koper.

5

Dodać ziele i liść laurowy.

6

Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić zupę do smaku, dodać ocet lub sok z cytryny.

7

Następnie dodać starte buraki.

8

Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić zupę.

9

Zagotować.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły