Zupa buraczkowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa buraczkowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976332078.jpeg&w=3840&q=75)
Zupa z buraczków to wartościowe i pełne witamin danie.
0
4 / 5
Zupa z buraczków to wartościowe i pełne witamin danie.
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
50 sok z cytryny
150 śmietana 18%
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. przyprawa maggi
500 g burak
100 g por
500 g ziemniaki
500 g kości wieprzowe
2 szt. marchew
2 szt. seler
3 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
1 łyżka sól, pieprz
1 łyżka koper ogrodowy
1 łyżka nać pietruszki
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Buraki umyć i ugotować w wodzie.
Po ugotowaniu zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kości umyć i ugotować w wodzie prawie do miękkości.
Dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce marchew i posiekaną pietruszkę, seler i koper.
Dodać ziele i liść laurowy.
Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić zupę do smaku, dodać ocet lub sok z cytryny.
Następnie dodać starte buraki.
Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić zupę.
Zagotować.