Zupa aztecka

Łowicz
Zupa aztecka

1

0 / 0

Zupa aztecka to aromatyczne, sycące, rozgrzewające i wyjątkowo smaczne danie kuchni meksykańskiej. Łączy w sobie pomidory z czerwoną cebulą, fetą, kolendrą, limonką i intensywnymi przyprawami. Idealnie sprawdzi się na obiad i z pewnością zasmakuje zarówno wegetarianom, jak i wszystkim fanom wyrazistych zup.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 puszka puszka pomidorów krojonych łowicz

500 ml bulion warzywny

2 szt. cebula czerwona

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. sól, pieprz czarny, papryka wędzona, zioła prowansalskie

100 g feta

1 pęcz. kolendra

1 szt. limonka

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy puszki pomidorów i przesmażamy całość.

2

Wlewamy bulion warzywny, dodajemy pokrojoną drobno kolendrę, koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami.

3

Gotujemy całość pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z limonki.

4

Zupę aztecką podajemy z pokruszoną fetą i świeżo pokrojoną kolendrą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły