Zupa aztecka
Łowicz
Zupa aztecka to aromatyczne, sycące, rozgrzewające i wyjątkowo smaczne danie kuchni meksykańskiej. Łączy w sobie pomidory z czerwoną cebulą, fetą, kolendrą, limonką i intensywnymi przyprawami. Idealnie sprawdzi się na obiad i z pewnością zasmakuje zarówno wegetarianom, jak i wszystkim fanom wyrazistych zup.
1
0 / 0
Zupa aztecka to aromatyczne, sycące, rozgrzewające i wyjątkowo smaczne danie kuchni meksykańskiej. Łączy w sobie pomidory z czerwoną cebulą, fetą, kolendrą, limonką i intensywnymi przyprawami. Idealnie sprawdzi się na obiad i z pewnością zasmakuje zarówno wegetarianom, jak i wszystkim fanom wyrazistych zup.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 puszka puszka pomidorów krojonych łowicz
500 ml bulion warzywny
2 szt. cebula czerwona
2 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. sól, pieprz czarny, papryka wędzona, zioła prowansalskie
100 g feta
1 pęcz. kolendra
1 szt. limonka
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy puszki pomidorów i przesmażamy całość.
Wlewamy bulion warzywny, dodajemy pokrojoną drobno kolendrę, koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami.
Gotujemy całość pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z limonki.
Zupę aztecką podajemy z pokruszoną fetą i świeżo pokrojoną kolendrą.