Zupa aztecka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614874714.png&w=3840&q=75)
Łowicz
![Zupa aztecka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1710751337225.jpg&w=3840&q=75)
Zupa aztecka to aromatyczne, sycące, rozgrzewające i wyjątkowo smaczne danie kuchni meksykańskiej. Łączy w sobie pomidory z czerwoną cebulą, fetą, kolendrą, limonką i intensywnymi przyprawami. Idealnie sprawdzi się na obiad i z pewnością zasmakuje zarówno wegetarianom, jak i wszystkim fanom wyrazistych zup.
1
0 / 0
Zupa aztecka to aromatyczne, sycące, rozgrzewające i wyjątkowo smaczne danie kuchni meksykańskiej. Łączy w sobie pomidory z czerwoną cebulą, fetą, kolendrą, limonką i intensywnymi przyprawami. Idealnie sprawdzi się na obiad i z pewnością zasmakuje zarówno wegetarianom, jak i wszystkim fanom wyrazistych zup.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 puszka puszka pomidorów krojonych łowicz
500 ml bulion warzywny
2 szt. cebula czerwona
2 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. sól, pieprz czarny, papryka wędzona, zioła prowansalskie
100 g feta
1 pęcz. kolendra
1 szt. limonka
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy puszki pomidorów i przesmażamy całość.
Wlewamy bulion warzywny, dodajemy pokrojoną drobno kolendrę, koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami.
Gotujemy całość pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z limonki.
Zupę aztecką podajemy z pokruszoną fetą i świeżo pokrojoną kolendrą.