Zrazy wieprzowe

m7
Zrazy wieprzowe

Średnia 0 / 0

Oceń!

Potrawa kuchni kresowej ,często goszcząca również na stołach w kuchni polskiej. Jest to typowe danie mięsne ,urozmaicane różnymi dodatkami .Najczęściej podawane z ziemniakami lub kaszą gryczaną .

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szt. liść laurowy

100 masło klarowane

250 wino białe wytrawne

250 gęsta śmietana 18%

1 szczyp. czarny pieprz zmielony

1 szczyp. sól

1 szt. jajo

2 szt. marchew

2 szt. cebula

80 dag. mięso wieprzowe pieczeniowe

10 dag. bułka pszenna zwykła tarta

15 dag. szynka wieprzowa gotowana

2 dag. masło

Przygotowanie


Mięso umyć ,osuszyć ,pokroić w plastry.

Rozbić tłuczkiem,oprószyć pieprzem i solą.

Zrobić farsz :Posiekaj marchewkę ,szynkę i cebulę , usmaż na części masła.

Farszem posmaruj mięso, zwiń rulonik i zepnij wykałaczką.

Boki ruloników przykryć listkami laurowymi i przypnij wykałaczką.

Panieruj w jajku rozbełtanym i bułce tartej ,usmaż na maśle klarowanym.

Do tłuszczu ze smażenia wlej wino i śmietanę , gotować do zgęstnienia,

i przyprawić do smaku.

Mieszając dodawać po kawałeczku świeżego masła.

Gotowym sosem polewać zrazy.

P

Wartości odżywcze na porcję


Energia

364

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły