Zrazy wieprzowe
m7
Potrawa kuchni kresowej ,często goszcząca również na stołach w kuchni polskiej. Jest to typowe danie mięsne ,urozmaicane różnymi dodatkami .Najczęściej podawane z ziemniakami lub kaszą gryczaną .
Wartości odżywcze na porcję
Energia
364
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Potrawa kuchni kresowej ,często goszcząca również na stołach w kuchni polskiej. Jest to typowe danie mięsne ,urozmaicane różnymi dodatkami .Najczęściej podawane z ziemniakami lub kaszą gryczaną .
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szt. liść laurowy
100 masło klarowane
250 wino białe wytrawne
250 gęsta śmietana 18%
1 szczyp. czarny pieprz zmielony
1 szczyp. sól
1 szt. jajo
2 szt. marchew
2 szt. cebula
80 dag. mięso wieprzowe pieczeniowe
10 dag. bułka pszenna zwykła tarta
15 dag. szynka wieprzowa gotowana
2 dag. masło
Przygotowanie
Mięso umyć ,osuszyć ,pokroić w plastry.
Rozbić tłuczkiem,oprószyć pieprzem i solą.
Zrobić farsz :Posiekaj marchewkę ,szynkę i cebulę , usmaż na części masła.
Farszem posmaruj mięso, zwiń rulonik i zepnij wykałaczką.
Boki ruloników przykryć listkami laurowymi i przypnij wykałaczką.
Panieruj w jajku rozbełtanym i bułce tartej ,usmaż na maśle klarowanym.
Do tłuszczu ze smażenia wlej wino i śmietanę , gotować do zgęstnienia,
i przyprawić do smaku.
Mieszając dodawać po kawałeczku świeżego masła.
Gotowym sosem polewać zrazy.
P
Wartości odżywcze na porcję
Energia
364
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.