Zrazy wieprzowe

m7
Zrazy wieprzowe

0

0 / 0

Potrawa kuchni kresowej ,często goszcząca również na stołach w kuchni polskiej. Jest to typowe danie mięsne ,urozmaicane różnymi dodatkami .Najczęściej podawane z ziemniakami lub kaszą gryczaną .

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szt. liść laurowy

100 masło klarowane

250 wino białe wytrawne

250 gęsta śmietana 18%

1 szczyp. czarny pieprz zmielony

1 szczyp. sól

1 szt. jajo

2 szt. marchew

2 szt. cebula

80 dag. mięso wieprzowe pieczeniowe

10 dag. bułka pszenna zwykła tarta

15 dag. szynka wieprzowa gotowana

2 dag. masło

Przygotowanie


1

Mięso umyć ,osuszyć ,pokroić w plastry.

2

Rozbić tłuczkiem,oprószyć pieprzem i solą.

3

Zrobić farsz :Posiekaj marchewkę ,szynkę i cebulę , usmaż na części masła.

4

Farszem posmaruj mięso, zwiń rulonik i zepnij wykałaczką.

5

Boki ruloników przykryć listkami laurowymi i przypnij wykałaczką.

6

Panieruj w jajku rozbełtanym i bułce tartej ,usmaż na maśle klarowanym.

7

Do tłuszczu ze smażenia wlej wino i śmietanę , gotować do zgęstnienia,

8

i przyprawić do smaku.

9

Mieszając dodawać po kawałeczku świeżego masła.

10

Gotowym sosem polewać zrazy.

11

P

Wartości odżywcze na porcję


Energia

364

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły