Zraziki wieprzowe w sosie wegierskim

m7
Zraziki wieprzowe w sosie wegierskim

1

0 / 0

Zraziki nieco inaczej.

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

100 śmietana 18%

50 olej słonecznikowy

1 kg mięso wieprzowe

5 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. nać pietruszki

1 łyżecz. przyprawa do kurczaka

0.50 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szt. marchew

1 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

3 szt. pieprz ziarnisty

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

1 szt. kostka rosołowa drobiowa

2 łyżka nać pietruszki

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Mięso pokroić w plastry, które można jeszcze przekroić na pół. Delikatnie zbić je tłuczkiem kuchennym. Mięso oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i natką pietruszki Prymat. Na patelni rozgrzać oliwę.

2

Zbite tłuczkiem plasterki mięsa oprószyć mąką i podsmażać z obu stron na oliwie. W garnku zagotować wodę z przyprawami i kostką bulionową.

3

Dodać pokrojoną marchewkę i podsmażone zraziki. Na oliwie ze smażenia zrazików poddusić pokrojoną w pół talarki cebulę i dodać ją do sosu. Po kilku minutach gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę.

4

Gdy ta zmięknie sos zaprawić śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Należy uważać, żeby śmietana po dodaniu do sosu się nie zważyła, dlatego lepiej jest ją wcześniej zahartować niewielką ilością gorącego sosu.

5

Gotować jeszcze przez około 2 minuty, dodać posiekaną zieleninę i wymieszać. Podawać z ziemniaczkami lub kaszą gryczaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły