Zraziki wieprzowe w sosie wegierskim
m7
Zraziki nieco inaczej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
443
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zraziki nieco inaczej.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
100 śmietana 18%
50 olej słonecznikowy
1 kg mięso wieprzowe
5 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. nać pietruszki
1 łyżecz. przyprawa do kurczaka
0.50 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szt. marchew
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
3 szt. pieprz ziarnisty
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
1 szt. kostka rosołowa drobiowa
2 łyżka nać pietruszki
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Mięso pokroić w plastry, które można jeszcze przekroić na pół. Delikatnie zbić je tłuczkiem kuchennym. Mięso oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i natką pietruszki Prymat. Na patelni rozgrzać oliwę.
Zbite tłuczkiem plasterki mięsa oprószyć mąką i podsmażać z obu stron na oliwie. W garnku zagotować wodę z przyprawami i kostką bulionową.
Dodać pokrojoną marchewkę i podsmażone zraziki. Na oliwie ze smażenia zrazików poddusić pokrojoną w pół talarki cebulę i dodać ją do sosu. Po kilku minutach gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Gdy ta zmięknie sos zaprawić śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Należy uważać, żeby śmietana po dodaniu do sosu się nie zważyła, dlatego lepiej jest ją wcześniej zahartować niewielką ilością gorącego sosu.
Gotować jeszcze przez około 2 minuty, dodać posiekaną zieleninę i wymieszać. Podawać z ziemniaczkami lub kaszą gryczaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
443
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.