Żółta sałatka
m7
Ta sałatka podbiła żołądki wszystkich biesiadników przy urodzinowym stole.
0
0 / 0
Ta sałatka podbiła żołądki wszystkich biesiadników przy urodzinowym stole.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
5 szt. jaja kurze całe
10 szt. ananas plastry w syropie
1 szt. por
1 szt. seler konserwowy w małym słoiku
2 łyżka majonez
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
10 plastrów ananasa w syropie to 1 puszka ananasa dostępnego w sklepach w postaci krążków zalanych słodką zalewą. 1 mały słoik selera konserwowego to seler dostępny w sklepach w postaci nitek zalanych zalewą octową. Por powinien być gruby z dużą ilością "białego".
Odcinamy białą część pora, tylko ona będzie potrzebna
Myjemy ją, ewentualnie zdzieramy wierzchnią warstwę. Następnie przekrawamy wzdłuż i cienko kroimy na półksiężyce. Wrzucamy do głębokiego talerza i posypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Od czasu do czasu możemy zamieszać. Por w tym czasie ma zmięknąć i puścić sok.
Krążki ananasa wyciągamy z puszki i kroimy na małe kawałki. Następnie ręcznie odciskamy ananasa nabierając po odrobinie w dłoń i ściskając aż wyleci nadmiar soku.
Wrzucamy odciśniętego ananasa do miski i podobnie postępujemy z selerem. Nie wymaga on krojenia, ale również ręcznie go odciskamy i wrzucamy do miski z ananasem.
Jaja gotujemy na twardo, kroimy w kostkę i dodajemy do ananasa i selera.
Por po dwóch godzinach również ręcznie odciskamy i wrzucamy do pozostałych składników.
Dodajemy majonez. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Zwykle żadne dodatkowe przyprawy nie są już potrzebne.