Żółta sałatka

m7
Żółta sałatka

0

0 / 0

Ta sałatka podbiła żołądki wszystkich biesiadników przy urodzinowym stole.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

5 szt. jaja kurze całe

10 szt. ananas plastry w syropie

1 szt. por

1 szt. seler konserwowy w małym słoiku

2 łyżka majonez

0.50 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

10 plastrów ananasa w syropie to 1 puszka ananasa dostępnego w sklepach w postaci krążków zalanych słodką zalewą. 1 mały słoik selera konserwowego to seler dostępny w sklepach w postaci nitek zalanych zalewą octową. Por powinien być gruby z dużą ilością "białego".

2

Odcinamy białą część pora, tylko ona będzie potrzebna

3

Myjemy ją, ewentualnie zdzieramy wierzchnią warstwę. Następnie przekrawamy wzdłuż i cienko kroimy na półksiężyce. Wrzucamy do głębokiego talerza i posypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Od czasu do czasu możemy zamieszać. Por w tym czasie ma zmięknąć i puścić sok.

4

Krążki ananasa wyciągamy z puszki i kroimy na małe kawałki. Następnie ręcznie odciskamy ananasa nabierając po odrobinie w dłoń i ściskając aż wyleci nadmiar soku.

5

Wrzucamy odciśniętego ananasa do miski i podobnie postępujemy z selerem. Nie wymaga on krojenia, ale również ręcznie go odciskamy i wrzucamy do miski z ananasem.

6

Jaja gotujemy na twardo, kroimy w kostkę i dodajemy do ananasa i selera.

7

Por po dwóch godzinach również ręcznie odciskamy i wrzucamy do pozostałych składników.

8

Dodajemy majonez. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Zwykle żadne dodatkowe przyprawy nie są już potrzebne.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły