Żółta sałatka

m7

Ta sałatka podbiła żołądki wszystkich biesiadników przy urodzinowym stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1170
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
229
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ta sałatka podbiła żołądki wszystkich biesiadników przy urodzinowym stole.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
5 szt. jaja kurze całe
10 szt. ananas plastry w syropie
1 szt. por
1 szt. seler konserwowy w małym słoiku
2 łyżka majonez
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
10 plastrów ananasa w syropie to 1 puszka ananasa dostępnego w sklepach w postaci krążków zalanych słodką zalewą. 1 mały słoik selera konserwowego to seler dostępny w sklepach w postaci nitek zalanych zalewą octową. Por powinien być gruby z dużą ilością "białego".
Odcinamy białą część pora, tylko ona będzie potrzebna
Myjemy ją, ewentualnie zdzieramy wierzchnią warstwę. Następnie przekrawamy wzdłuż i cienko kroimy na półksiężyce. Wrzucamy do głębokiego talerza i posypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Od czasu do czasu możemy zamieszać. Por w tym czasie ma zmięknąć i puścić sok.
Krążki ananasa wyciągamy z puszki i kroimy na małe kawałki. Następnie ręcznie odciskamy ananasa nabierając po odrobinie w dłoń i ściskając aż wyleci nadmiar soku.
Wrzucamy odciśniętego ananasa do miski i podobnie postępujemy z selerem. Nie wymaga on krojenia, ale również ręcznie go odciskamy i wrzucamy do miski z ananasem.
Jaja gotujemy na twardo, kroimy w kostkę i dodajemy do ananasa i selera.
Por po dwóch godzinach również ręcznie odciskamy i wrzucamy do pozostałych składników.
Dodajemy majonez. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Zwykle żadne dodatkowe przyprawy nie są już potrzebne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1170
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
229
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.