Znad Adriatyku do Meksyku
gracet
Połączenie zdrowego guacamole z sycącą bruschettą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
269
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Połączenie zdrowego guacamole z sycącą bruschettą.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
4 szt. ciabatta
1 szt. pomidory całe bez skóry łowicz
200 g mozzarella
1 łyżka masło
1 pęcz. świeża bazylia
1 szczyp. sól
1 szt. avocado
50 sok z limonki
1 szt. pomidory całe bez skóry łowicz
1 łyżecz. chili
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Przygotowujemy guacamole. Obieramy i kroimy avokado. Polewamy sokiem z limonki. Dodajemy pokrojone pomidory, odsączone z zalewy. Doprawiamy chili, sola i pieprzem odstawiamy do lodówki.
Przekrawamy bułki na 8 połówek. Masło rozcieramy z solą i rozgniecionym czosnkiem - smarujemy bułki. Na każdą połówkę bułki układamy pomidor, przykrywamy go plastrem mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku ok 15 min. Dekorujemy bazylią.
Podajemy gorącą kanapkę ze schłodzoną sałatką. Można sałatkę podać na lub obok bułki. Smacznego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
269
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.