Kalafior marynowany z kurkumą i marchewką

m7

Kalafior marynowany z kurkumą i marchewką to jeden z najbardziej efektownych i smacznych przetworów na zimę. Złocisty kolor nadany przez kurkumę sprawia, że słoiki prezentują się wyjątkowo apetycznie i pięknie ozdabiają spiżarnię. Marynowany kalafior zachowuje swoją chrupkość, a marchewka dodaje delikatnej słodyczy i kontrastu smakowego. To zdrowa, domowa przekąska bez sztucznych dodatków – idealna jako sałatka do obiadu, dodatek do mięs, ryb czy kanapek, a także smaczna przystawka na imprezy i spotkania przy grillu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
145
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kalafior marynowany z kurkumą i marchewką to jeden z najbardziej efektownych i smacznych przetworów na zimę. Złocisty kolor nadany przez kurkumę sprawia, że słoiki prezentują się wyjątkowo apetycznie i pięknie ozdabiają spiżarnię. Marynowany kalafior zachowuje swoją chrupkość, a marchewka dodaje delikatnej słodyczy i kontrastu smakowego. To zdrowa, domowa przekąska bez sztucznych dodatków – idealna jako sałatka do obiadu, dodatek do mięs, ryb czy kanapek, a także smaczna przystawka na imprezy i spotkania przy grillu.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. kalafior
3 szt. marchewka
1 szt. cebula
1 l woda
1 szkl. ocet 10%
2 łyżka sól kamienna
4 łyżka cukier
1 łyżecz. kurkuma
5 szt. ziarna ziela angielskiego
2 szt. liście laurowe
10 szt. ziarna pieprzu czarnego
6 szt. ząbek czosnku
50 g korzeń chrzanu
Przygotowanie
Kalafior podziel na mniejsze różyczki i dokładnie opłucz.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plasterki.
Cebulę pokrój w piórka.
Do wyparzonych słoików (ok. 6–7 słoików 500 ml) włóż po 1 ząbku czosnku i odrobinę chrzanu.
Następnie ciasno ułóż różyczki kalafiora, marchew i cebulę.
Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj sól, cukier, kurkumę i przyprawy.
Doprowadź do wrzenia i gotuj 2–3 minuty.
Gorącą zalewą zalej warzywa, tak aby były całkowicie przykryte.
Zakręć słoiki i pasteryzuj ok. 10 minut od zagotowania wody.
Odstaw słoiki do wystudzenia do góry dnem.
Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
145
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.