Złoty kalafior
m7
Chrupiący kalafiorek w zalewie z kurkumą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
145
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chrupiący kalafiorek w zalewie z kurkumą.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 łyżecz. kurkuma
1 łyżecz. gorczyca
4 szkl. woda
1.50 szkl. cukier
0.66 szkl. ocet
1 szt. kalafior
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cukinia
1 szt. cebula
1 łyżka sól
Przygotowanie
Kalafior umyć, podzielić za różyczki. Paprykę umyć, pokroić na małe kawałki. Cukinię umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałki.
Cebule obrać, pokroić na plastry.
Wszystkie składniki zalewy zagotować, na koniec wlać ocet.
Do słoika na dno położyć plaster cebuli, następnie kalafior, paprykę i cukinię. Całość zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki, pasteryzować ok. 10-12 minut.
(Można robić bez dodatku cukinii).
Wychodzi ok. 7 słoików 500 ml.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
145
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.