Kalafior marynowany z kurkumą i marchewką

m7
Kalafior marynowany z kurkumą i marchewką

0

0 / 0

Kalafior marynowany z kurkumą i marchewką to jeden z najbardziej efektownych i smacznych przetworów na zimę. Złocisty kolor nadany przez kurkumę sprawia, że słoiki prezentują się wyjątkowo apetycznie i pięknie ozdabiają spiżarnię. Marynowany kalafior zachowuje swoją chrupkość, a marchewka dodaje delikatnej słodyczy i kontrastu smakowego. To zdrowa, domowa przekąska bez sztucznych dodatków – idealna jako sałatka do obiadu, dodatek do mięs, ryb czy kanapek, a także smaczna przystawka na imprezy i spotkania przy grillu.

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. kalafior

3 szt. marchewka

1 szt. cebula

1 l woda

1 szkl. ocet 10%

2 łyżka sól kamienna

4 łyżka cukier

1 łyżecz. kurkuma

5 szt. ziarna ziela angielskiego

2 szt. liście laurowe

10 szt. ziarna pieprzu czarnego

6 szt. ząbek czosnku

50 g korzeń chrzanu

Przygotowanie


1

Kalafior podziel na mniejsze różyczki i dokładnie opłucz.

2

Marchew obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plasterki.

3

Cebulę pokrój w piórka.

4

Do wyparzonych słoików (ok. 6–7 słoików 500 ml) włóż po 1 ząbku czosnku i odrobinę chrzanu.

5

Następnie ciasno ułóż różyczki kalafiora, marchew i cebulę.

6

Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj sól, cukier, kurkumę i przyprawy.

7

Doprowadź do wrzenia i gotuj 2–3 minuty.

8

Gorącą zalewą zalej warzywa, tak aby były całkowicie przykryte.

9

Zakręć słoiki i pasteryzuj ok. 10 minut od zagotowania wody.

10

Odstaw słoiki do wystudzenia do góry dnem.

11

Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

145

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły