Złocisty piernik z kremem
m7
Piernik idealny na święta, ale i inne wyjątkowe okazji. Pyszny, słodki i bardzo aromatyczny. Warto wypróbować.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
256
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Piernik idealny na święta, ale i inne wyjątkowe okazji. Pyszny, słodki i bardzo aromatyczny. Warto wypróbować.
19
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 łyżecz. przyprawa do piernika
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 kostka margaryna zwykła
300 g mąka pszenna tortowa lubella
300 g mąka krupczatka lubella
200 g margaryna zwykła
180 g cukier puder
2 szkl. mleko uht 3,2%
1 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. żółtko jaja kurzego
5 g mąka krupczatka lubella
1 łyżka mąka ziemniaczana
5 łyżka cukier puder
4 łyżka miód
Przygotowanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Następnie dzielimy na 3 równe części i pieczemy każdy oddzielnie na złoty kolor w temp.180* C przez 15 minut.
Budyń gotujemy z mąką krupczatką i ziemniaczaną.
Studzimy.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem na puszystą masę i stopniowo dodajemy zimny budyń. Pierwszy placek smarujemy cienko dżemem i masą.
Drugi tak samo.
Wierzch smarujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
256
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.