Example thumb
0

Składniki

1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
mąka pszenna tortowa
25 Dekagramów
masło
13 Dekagramów
cukier
37 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Składniki na ciasto (czyli bez dżemu) zagnieść bardzo dokładnie, w razie potrzeby dodać mąki, ciasto musi byc baaardzo elastyczne i miękkie, musi odchodzić od ręki, nie kleić się.
  2. Takie ciasto wstawiamy na 25 min do lodówki. Potem wyjąć, rozwałkować i wykrajać foremką jeden wzór (może być więcej, ale ciasteczka będą sklejane, więc kółka nie skleimy z serduszkiem).
  3. Kłaść na wysmarowaną i wysypaną mąką blaszkę i piec w temp. ok 180 C przez ok. 15 -20 min cały czas je sprawdzając.
  4. Ciasteczka są kruche i mają żółciutki kolorek.
  5. Skleić ciasteczka dżemem albo nutelą.
  6. Posypać cukrem pudrem i wkłożyć do pudełka, idealne są po tygodniu leżakowania :) Ciasteczka bardzo długo utrzymują świeżość - nawet do 2 mies. Można zrobić sobie podwójną porcję, a upieczone ciasteczka śmiało można zamrozić.

Opis

Tradycyjne czeskie ciasteczka, pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia. W Czechach tradycyjnie wypieka się dziesiątki przepysznych ciasteczek z tej okazji, mniam :)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!