0

Składniki

1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
mąka pszenna tortowa
25 Dekagramów
masło
13 Dekagramów
cukier
37 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Składniki na ciasto (czyli bez dżemu) zagnieść bardzo dokładnie, w razie potrzeby dodać mąki, ciasto musi byc baaardzo elastyczne i miękkie, musi odchodzić od ręki, nie kleić się.
  2. Takie ciasto wstawiamy na 25 min do lodówki. Potem wyjąć, rozwałkować i wykrajać foremką jeden wzór (może być więcej, ale ciasteczka będą sklejane, więc kółka nie skleimy z serduszkiem).
  3. Kłaść na wysmarowaną i wysypaną mąką blaszkę i piec w temp. ok 180 C przez ok. 15 -20 min cały czas je sprawdzając.
  4. Ciasteczka są kruche i mają żółciutki kolorek.
  5. Skleić ciasteczka dżemem albo nutelą.
  6. Posypać cukrem pudrem i wkłożyć do pudełka, idealne są po tygodniu leżakowania :) Ciasteczka bardzo długo utrzymują świeżość - nawet do 2 mies. Można zrobić sobie podwójną porcję, a upieczone ciasteczka śmiało można zamrozić.

Opis

Tradycyjne czeskie ciasteczka, pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia. W Czechach tradycyjnie wypieka się dziesiątki przepysznych ciasteczek z tej okazji, mniam :)

Podobne przepisy

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Bułeczki maślane

Przepis
Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciastka maślane

Przepis
Średni Do 40 min
Ciastka maślane

Ciastka owsiane z czekoladą

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Ciasto drożdżowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasto drożdżowe

Cynamonowe zawijańce

Przepis
Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Gwiazdkowy torcik

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!