Zlepianki

m7
Zlepianki

0

0 / 0

Tradycyjne czeskie ciasteczka, pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia. W Czechach tradycyjnie wypieka się dziesiątki przepysznych ciasteczek z tej okazji, mniam :)

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. mąka pszenna tortowa

25 dek. masło

13 dek. cukier

37 dek. mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Składniki na ciasto (czyli bez dżemu) zagnieść bardzo dokładnie, w razie potrzeby dodać mąki, ciasto musi byc baaardzo elastyczne i miękkie, musi odchodzić od ręki, nie kleić się.

2

Takie ciasto wstawiamy na 25 min do lodówki. Potem wyjąć, rozwałkować i wykrajać foremką jeden wzór (może być więcej, ale ciasteczka będą sklejane, więc kółka nie skleimy z serduszkiem).

3

Kłaść na wysmarowaną i wysypaną mąką blaszkę i piec w temp. ok 180 C przez ok. 15 -20 min cały czas je sprawdzając.

4

Ciasteczka są kruche i mają żółciutki kolorek.

5

Skleić ciasteczka dżemem albo nutelą.

6

Posypać cukrem pudrem i wkłożyć do pudełka, idealne są po tygodniu leżakowania :) Ciasteczka bardzo długo utrzymują świeżość - nawet do 2 mies. Można zrobić sobie podwójną porcję, a upieczone ciasteczka śmiało można zamrozić.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły