0

Składniki

1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
mąka pszenna tortowa
25 Dekagramów
masło
13 Dekagramów
cukier
37 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Składniki na ciasto (czyli bez dżemu) zagnieść bardzo dokładnie, w razie potrzeby dodać mąki, ciasto musi byc baaardzo elastyczne i miękkie, musi odchodzić od ręki, nie kleić się.
  2. Takie ciasto wstawiamy na 25 min do lodówki. Potem wyjąć, rozwałkować i wykrajać foremką jeden wzór (może być więcej, ale ciasteczka będą sklejane, więc kółka nie skleimy z serduszkiem).
  3. Kłaść na wysmarowaną i wysypaną mąką blaszkę i piec w temp. ok 180 C przez ok. 15 -20 min cały czas je sprawdzając.
  4. Ciasteczka są kruche i mają żółciutki kolorek.
  5. Skleić ciasteczka dżemem albo nutelą.
  6. Posypać cukrem pudrem i wkłożyć do pudełka, idealne są po tygodniu leżakowania :) Ciasteczka bardzo długo utrzymują świeżość - nawet do 2 mies. Można zrobić sobie podwójną porcję, a upieczone ciasteczka śmiało można zamrozić.

Opis

Tradycyjne czeskie ciasteczka, pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia. W Czechach tradycyjnie wypieka się dziesiątki przepysznych ciasteczek z tej okazji, mniam :)

Podobne przepisy

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz.

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz.

Ciastka maślane

Średni Do 40 min.

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz.

Ciasto drożdżowe

Łatwy Do 40 min.

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min.

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz.

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!