Zlepianki

m7
Zlepianki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tradycyjne czeskie ciasteczka, pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia. W Czechach tradycyjnie wypieka się dziesiątki przepysznych ciasteczek z tej okazji, mniam :)

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. mąka pszenna tortowa

25 dag. masło

13 dag. cukier

37 dag. mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


Składniki na ciasto (czyli bez dżemu) zagnieść bardzo dokładnie, w razie potrzeby dodać mąki, ciasto musi byc baaardzo elastyczne i miękkie, musi odchodzić od ręki, nie kleić się.

Takie ciasto wstawiamy na 25 min do lodówki. Potem wyjąć, rozwałkować i wykrajać foremką jeden wzór (może być więcej, ale ciasteczka będą sklejane, więc kółka nie skleimy z serduszkiem).

Kłaść na wysmarowaną i wysypaną mąką blaszkę i piec w temp. ok 180 C przez ok. 15 -20 min cały czas je sprawdzając.

Ciasteczka są kruche i mają żółciutki kolorek.

Skleić ciasteczka dżemem albo nutelą.

Posypać cukrem pudrem i wkłożyć do pudełka, idealne są po tygodniu leżakowania :) Ciasteczka bardzo długo utrzymują świeżość - nawet do 2 mies. Można zrobić sobie podwójną porcję, a upieczone ciasteczka śmiało można zamrozić.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

142

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły