Zimowy Keks

m7
Zimowy Keks

1

0 / 0

Zimą moja mama zawsze piecze ciasto z bakaliami. Zresztą u mnie w domu Święta bez keksu to nie święta. Przepis na bardzo smaczny keks.

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

200 g bakalie

4 szt. jaja kurze całe

30 dag. mąka pszenna tortowa

15 dag. cukier puder

20 dag. margaryna

Przygotowanie


1

Bakalie obmyć(jeżeli rodzynki są twarde należy je namoczyć), osuszyć, drobno pokroić, obtoczyć w mące.

2

Żółtka oddzielić od białek. Margarynę do pieczenia ciasta utrzeć, dodając cukier puder i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia przesiać, wsypać do utartej margaryny.

3

Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Na końcu dodać bakalie, dokładnie wymieszać ciasto.

4

Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, włożyć ciasto.

5

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec ok godzinę. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Wartości odżywcze na porcję


Energia

137

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły