1

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
200 Gramów
Bakalie
4 Sztuki
jaja kurze całe
30 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
15 Dekagramów
cukier puder
20 Dekagramów
margaryna
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Bakalie obmyć(jeżeli rodzynki są twarde należy je namoczyć), osuszyć, drobno pokroić, obtoczyć w mące.
  2. Żółtka oddzielić od białek. Margarynę do pieczenia ciasta utrzeć, dodając cukier puder i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia przesiać, wsypać do utartej margaryny.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Na końcu dodać bakalie, dokładnie wymieszać ciasto.
  4. Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, włożyć ciasto.
  5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec ok godzinę. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Opis

Zimą moja mama zawsze piecze ciasto z bakaliami. Zresztą u mnie w domu Święta bez keksu to nie święta. Przepis na bardzo smaczny keks.

Podobne przepisy

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Babka cytrynowa

Łatwy Do 1,5 godz
Babka cytrynowa

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Kawowe brownie

Średni Do 40 min
Kawowe brownie

Keks kakaowy

Łatwy Do 1 godz
Keks kakaowy

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!