Zimowy Keks

m7
Zimowy Keks

1

0 / 0

Zimą moja mama zawsze piecze ciasto z bakaliami. Zresztą u mnie w domu Święta bez keksu to nie święta. Przepis na bardzo smaczny keks.

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

200 g bakalie

4 szt. jaja kurze całe

30 dek. mąka pszenna tortowa

15 dek. cukier puder

20 dek. margaryna

Przygotowanie


1

Bakalie obmyć(jeżeli rodzynki są twarde należy je namoczyć), osuszyć, drobno pokroić, obtoczyć w mące.

2

Żółtka oddzielić od białek. Margarynę do pieczenia ciasta utrzeć, dodając cukier puder i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia przesiać, wsypać do utartej margaryny.

3

Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Na końcu dodać bakalie, dokładnie wymieszać ciasto.

4

Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, włożyć ciasto.

5

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec ok godzinę. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły