1

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
200 Gramów
Bakalie
4 Sztuki
jaja kurze całe
30 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
15 Dekagramów
cukier puder
20 Dekagramów
margaryna
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Bakalie obmyć(jeżeli rodzynki są twarde należy je namoczyć), osuszyć, drobno pokroić, obtoczyć w mące.
  2. Żółtka oddzielić od białek. Margarynę do pieczenia ciasta utrzeć, dodając cukier puder i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia przesiać, wsypać do utartej margaryny.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Na końcu dodać bakalie, dokładnie wymieszać ciasto.
  4. Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, włożyć ciasto.
  5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec ok godzinę. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Opis

Zimą moja mama zawsze piecze ciasto z bakaliami. Zresztą u mnie w domu Święta bez keksu to nie święta. Przepis na bardzo smaczny keks.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!