Zimowy Keks
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zimowy Keks](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977522543.jpeg&w=3840&q=75)
Zimą moja mama zawsze piecze ciasto z bakaliami. Zresztą u mnie w domu Święta bez keksu to nie święta. Przepis na bardzo smaczny keks.
1
0 / 0
Zimą moja mama zawsze piecze ciasto z bakaliami. Zresztą u mnie w domu Święta bez keksu to nie święta. Przepis na bardzo smaczny keks.
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
200 g bakalie
4 szt. jaja kurze całe
30 dag. mąka pszenna tortowa
15 dag. cukier puder
20 dag. margaryna
Przygotowanie
Bakalie obmyć(jeżeli rodzynki są twarde należy je namoczyć), osuszyć, drobno pokroić, obtoczyć w mące.
Żółtka oddzielić od białek. Margarynę do pieczenia ciasta utrzeć, dodając cukier puder i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia przesiać, wsypać do utartej margaryny.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Na końcu dodać bakalie, dokładnie wymieszać ciasto.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, włożyć ciasto.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec ok godzinę. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego