Zimowa zupa ziemniaczana

Lubella

Zimowa zupa ziemniaczana to idealny pomysł na ciepły i pożywny posiłek. Przygotowana z ziemniaków, boczku, sera cheddar i śmietany, jest gęsta, kremowa i pełna smaku. To proste danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub specjalne okazje w chłodne dni, kiedy mamy ochotę rozgrzać się od środka. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zimowa zupa ziemniaczana to idealny pomysł na ciepły i pożywny posiłek. Przygotowana z ziemniaków, boczku, sera cheddar i śmietany, jest gęsta, kremowa i pełna smaku. To proste danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub specjalne okazje w chłodne dni, kiedy mamy ochotę rozgrzać się od środka. Życzymy smacznego!
14
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
3 łodyga seler naciowy
300 g boczek wędzony surowy
400 ml mleko 3,2%
100 ml śmietanka 30%
1 l bulion drobiowy
1 łyżecz. papryka wędzona
2 łyżka mąka pszenna lubella
1 łyżecz. masło klarowane
1 pęcz. szczypiorek
200 g ser cheddar starty
100 g kwaśna śmietana
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Z boczku odciąć skórę i pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać masło klarowane. Na średnim ogniu podsmażyć boczek, aż będzie chrupiący. Połowę boczku odstawić na później.
Do boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz seler naciowy, chwilę podsmażyć, następnie dodać dwie łyżki mąki i zamieszać.
Do garnka wlać mleko oraz śmietankę i zamieszać. Dodać bulion drobiowy, paprykę wędzoną oraz ziemniaki. Doprawić pieprzem i solą.
Zupę gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, wyłączyć kuchenkę i wsypać do zupy połowę sera, mieszać do momentu, aż się rozpuści.
Nalać zupę do misek, udekorować posiekanym szczypiorkiem, tartym serem, chrupiącym boczkiem i kleksem z kwaśnej śmietany.