Zimowa zupa ziemniaczana

Lubella
Zimowa zupa ziemniaczana

0

0 / 0

Zimowa zupa ziemniaczana to idealny pomysł na ciepły i pożywny posiłek. Przygotowana z ziemniaków, boczku, sera cheddar i śmietany, jest gęsta, kremowa i pełna smaku. To proste danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub specjalne okazje w chłodne dni, kiedy mamy ochotę rozgrzać się od środka. Życzymy smacznego!

14

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

3 łodyga seler naciowy

300 g boczek wędzony surowy

400 ml mleko 3,2%

100 ml śmietanka 30%

1 l bulion drobiowy

1 łyżecz. papryka wędzona

2 łyżka mąka pszenna lubella

1 łyżecz. masło klarowane

1 pęcz. szczypiorek

200 g ser cheddar starty

100 g kwaśna śmietana

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Z boczku odciąć skórę i pokroić w drobną kostkę.

2

W garnku rozgrzać masło klarowane. Na średnim ogniu podsmażyć boczek, aż będzie chrupiący. Połowę boczku odstawić na później.

3

Do boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz seler naciowy, chwilę podsmażyć, następnie dodać dwie łyżki mąki i zamieszać.

4

Do garnka wlać mleko oraz śmietankę i zamieszać. Dodać bulion drobiowy, paprykę wędzoną oraz ziemniaki. Doprawić pieprzem i solą.

5

Zupę gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie.

6

Kiedy ziemniaki będą miękkie, wyłączyć kuchenkę i wsypać do zupy połowę sera, mieszać do momentu, aż się rozpuści.

7

Nalać zupę do misek, udekorować posiekanym szczypiorkiem, tartym serem, chrupiącym boczkiem i kleksem z kwaśnej śmietany.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły