Zimny pies

m7
Zimny pies

Średnia 0 / 0

Oceń!

Nobla dla każdego kto wie czemu tak sie nazywa ten deser:) z ksiażeczki "Torty i ciasta z kremem"

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżecz. cukier waniliowy

250 g masło

100 g cukier

50 g kakao decomorreno

300 g herbatniki

2 szt. jajko

4 łyżka rum

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


Masło roztopić, ostudzić. Jaja ubic z cukrem na krem, dodac kakao, cukier waniliowy, mleko lub rum, dalej ubijać ale na wolnych obrotach. Wlać masło, ubijac dalej wolno ok 1min. Masa ma lekko stęzec.

Forme keksowa wylozyć papierem do pieczenia, dno pokryc masą, na to herbatniki, masa, herbatniki i tak naprzemian. Na gorze ma byc masa. Nakryc z wierzchu folią , obciazyć czymś i wstawic do lodówki na min. 4 h. Zdjac obciazenie, folię, ciasto wyjac z formy i papeiru. Posypałam cukrem pudrem (a wczesniej mialam troche pokruszonego biszkoptu kakaowego wiec z wierzchu ciasto posypałam). Pokroic na palstry.

Moje jest troche krzywe bo ciasto mi sie przesuneło bardziej na jedna strone keksówki. Proste i bardzo dobre. Dałam rumu zamiast mleka i dzieki temu smak był bogatszy

Wartości odżywcze na porcję


Energia

677

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

60

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły