Zimny pies
m7
Nobla dla każdego kto wie czemu tak sie nazywa ten deser:) z ksiażeczki "Torty i ciasta z kremem"
0
0 / 0
Nobla dla każdego kto wie czemu tak sie nazywa ten deser:) z ksiażeczki "Torty i ciasta z kremem"
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżeczka cukier waniliowy
250 g masło
100 g cukier
50 g kakao decomorreno
300 g herbatniki
2 szt. jajko
4 łyżka rum
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Masło roztopić, ostudzić. Jaja ubic z cukrem na krem, dodac kakao, cukier waniliowy, mleko lub rum, dalej ubijać ale na wolnych obrotach. Wlać masło, ubijac dalej wolno ok 1min. Masa ma lekko stęzec.
Forme keksowa wylozyć papierem do pieczenia, dno pokryc masą, na to herbatniki, masa, herbatniki i tak naprzemian. Na gorze ma byc masa. Nakryc z wierzchu folią , obciazyć czymś i wstawic do lodówki na min. 4 h. Zdjac obciazenie, folię, ciasto wyjac z formy i papeiru. Posypałam cukrem pudrem (a wczesniej mialam troche pokruszonego biszkoptu kakaowego wiec z wierzchu ciasto posypałam). Pokroic na palstry.
Moje jest troche krzywe bo ciasto mi sie przesuneło bardziej na jedna strone keksówki. Proste i bardzo dobre. Dałam rumu zamiast mleka i dzieki temu smak był bogatszy