Zimny pies

m7

Nobla dla każdego kto wie czemu tak sie nazywa ten deser:) z ksiażeczki "Torty i ciasta z kremem"
Wartości odżywcze na porcję
Energia
677
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Nobla dla każdego kto wie czemu tak sie nazywa ten deser:) z ksiażeczki "Torty i ciasta z kremem"
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. cukier waniliowy
250 g masło
100 g cukier
50 g kakao decomorreno
300 g herbatniki
2 szt. jajko
4 łyżka rum
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Masło roztopić, ostudzić. Jaja ubic z cukrem na krem, dodac kakao, cukier waniliowy, mleko lub rum, dalej ubijać ale na wolnych obrotach. Wlać masło, ubijac dalej wolno ok 1min. Masa ma lekko stęzec.
Forme keksowa wylozyć papierem do pieczenia, dno pokryc masą, na to herbatniki, masa, herbatniki i tak naprzemian. Na gorze ma byc masa. Nakryc z wierzchu folią , obciazyć czymś i wstawic do lodówki na min. 4 h. Zdjac obciazenie, folię, ciasto wyjac z formy i papeiru. Posypałam cukrem pudrem (a wczesniej mialam troche pokruszonego biszkoptu kakaowego wiec z wierzchu ciasto posypałam). Pokroic na palstry.
Moje jest troche krzywe bo ciasto mi sie przesuneło bardziej na jedna strone keksówki. Proste i bardzo dobre. Dałam rumu zamiast mleka i dzieki temu smak był bogatszy
Wartości odżywcze na porcję
Energia
677
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.