Zimny pies

m7
Zimny pies

0

0 / 0

Nobla dla każdego kto wie czemu tak sie nazywa ten deser:) z ksiażeczki "Torty i ciasta z kremem"

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżeczka cukier waniliowy

250 g masło

100 g cukier

50 g kakao decomorreno

300 g herbatniki

2 szt. jajko

4 łyżka rum

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Masło roztopić, ostudzić. Jaja ubic z cukrem na krem, dodac kakao, cukier waniliowy, mleko lub rum, dalej ubijać ale na wolnych obrotach. Wlać masło, ubijac dalej wolno ok 1min. Masa ma lekko stęzec.

2

Forme keksowa wylozyć papierem do pieczenia, dno pokryc masą, na to herbatniki, masa, herbatniki i tak naprzemian. Na gorze ma byc masa. Nakryc z wierzchu folią , obciazyć czymś i wstawic do lodówki na min. 4 h. Zdjac obciazenie, folię, ciasto wyjac z formy i papeiru. Posypałam cukrem pudrem (a wczesniej mialam troche pokruszonego biszkoptu kakaowego wiec z wierzchu ciasto posypałam). Pokroic na palstry.

3

Moje jest troche krzywe bo ciasto mi sie przesuneło bardziej na jedna strone keksówki. Proste i bardzo dobre. Dałam rumu zamiast mleka i dzieki temu smak był bogatszy

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły