Ziemserkulki

m7
Ziemserkulki

0

4 / 1

Te kuleczki z powodzeniem zastąpią ziemniaki na bardziej wykwintnym obiedzie niż zwykle.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

0.50 kg bułka tarta

1 szcz. pieprz czarny

1 szcz. sól

1 szcz. oregano

1 l olej

100 g ser żółty

2 szt. cebula

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.

2

Cebule obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju.

3

Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

4

Następnie ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną cebulą.

5

Do zmielonych ziemniaków i cebuli dodajemy starty ser, wbijamy jajo, dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz odrobinę soli, pieprzu i ulubionych przypraw, np. oregano. Następnie dokładnie mieszamy.

6

Uzyskana masa powinna być zwarta. Jeśli jest zbyt luźna, dodajemy bułki tartej lub wstawiamy na trochę do lodówki. Formujemy dłońmi kulki o średnicy około 3cm. Kule obtaczamy w bułce tartej tuż przed wrzuceniem do głębokiego i gorącego oleju.

7

Smażymy podobnie jak frytki, czyli kilka chwil na złoty kolor.

8

Podajemy z surówką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły