Ziemserkulki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ziemserkulki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977334631.jpeg&w=3840&q=75)
Te kuleczki z powodzeniem zastąpią ziemniaki na bardziej wykwintnym obiedzie niż zwykle.
0
4 / 1
Te kuleczki z powodzeniem zastąpią ziemniaki na bardziej wykwintnym obiedzie niż zwykle.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
0.50 kg bułka tarta
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól
1 szczyp. oregano
1 l olej
100 g ser żółty
2 szt. cebula
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
Cebule obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju.
Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Następnie ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną cebulą.
Do zmielonych ziemniaków i cebuli dodajemy starty ser, wbijamy jajo, dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz odrobinę soli, pieprzu i ulubionych przypraw, np. oregano. Następnie dokładnie mieszamy.
Uzyskana masa powinna być zwarta. Jeśli jest zbyt luźna, dodajemy bułki tartej lub wstawiamy na trochę do lodówki. Formujemy dłońmi kulki o średnicy około 3cm. Kule obtaczamy w bułce tartej tuż przed wrzuceniem do głębokiego i gorącego oleju.
Smażymy podobnie jak frytki, czyli kilka chwil na złoty kolor.
Podajemy z surówką.