Ziemniaki z pieca nacinane

m7
Ziemniaki z pieca nacinane

0

0 / 0

Uwaga! - aby ziemniaki ponacinać w plastry, ale tak, zeby się nie rozpadły, nalezy obok bulwy ułożyć drewniana łyżkę. - plastry ziemniaka rozchylić nieco ostrzem noża i polać w środku oliwą. Dzięki temu ziemniaki będą wyjątkowo kruche.

13

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. pieprz cayenne

2 łyżeczka oliwa z oliwek

0.50 łyżeczka kminek mielony

6 szt. ziemniaki

1 szt. czosnek

0.50 szt. cebula

0.50 szt. nać pietruszki

2 łyżka tłuszcz

0.50 łyżka bazylia suszona

0.50 łyżka oregano suszone

1 łyżka papryka słodka

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni c. Ziemniaki umyć i osuszyć. Odciąć cienki plaster z dłuższej strony kazdej bulwy. Nastepnie ponacinać głęboko , ale nie do konca, tak aby wszystkie plastry trzymały sie razem.

2

Ziemniaki ułożyć na natłuszczonej blasze. Plastry rozchylić i lekko skropić oliwą. Posypać pieprzem i solą. Piec ok.1 godz.

3

W tym czasie przygotować przybrania. Cebulę i czosnekobrać, posiekać i wymieszać w kubeczku. Umytą natkę posiekać i wymieszać z suszonymi ziołami. Wymieszać paprykę z kminkiem.

4

Każdym rodzajem przybrania posypaj po dwie bulwy, skrop resztą oliwy i ponownie włóż do piec na 15 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły