Ziemniaki po hindusku

m7

Polski ziemniak w indyjskiej oprawie, czyli porozumienie ponad granicami :) Aha, i jeszcze z włoską oliwką oraz chińskim czosnkiem. Takie "spotkanie na szczycie smaku". Polecam.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
559
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Polski ziemniak w indyjskiej oprawie, czyli porozumienie ponad granicami :) Aha, i jeszcze z włoską oliwką oraz chińskim czosnkiem. Takie "spotkanie na szczycie smaku". Polecam.
13
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 woda
1 szczyp. sól
1 szczyp. kminek
1 szczyp. kurkuma
100 g orzechy nerkowca
80 g rodzynki
6 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
3 szt. pomidor
2 łyżka mleko w proszku
4 łyżka oliwa z oliwek
6 łyżka jogurt naturalny
Przygotowanie
Upiecz ziemniaki w 180 C.
Wydrąż i miąższ rozgnieć w misce.
Dodaj posiekane nerkowce, migdały, rodzynki, mleko w proszku, i pieprz.
Wypełnij farszem wydrążone łupiny.
Na patelni zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj pomidory, kurkumę i kminek.
Duś chwilę, wlej jogurt, wodę i posól.
Gotuj 5 minut.
Dodaj ziemniaki i duś 5 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
559
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.