Ziemniaki młode ze śmietaną
m7
Młode ziemniaki z dodatkiem pachnącego koperku i kwaśnej śmietany - idealny dodatek do wiosennego obiadu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
309
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Młode ziemniaki z dodatkiem pachnącego koperku i kwaśnej śmietany - idealny dodatek do wiosennego obiadu.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
2 szczyp. sól
0.66 szkl. śmietana
1 łyżka masło
1 pęcz. koper ogrodowy
0.50 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, oskrobać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować na półmiękko pod przykryciem.
Następnie odcedzić, dodać masło, śmietanę wymieszaną z mąką, posiekany koperek i dusić na wolnym ogniu, potrząsając naczyniem od czasu do czasu, aby potrawa się nie przypaliła.
Podawać do mięs, warzyw lub jaj sadzonych.