Ziemniaki Hasselback
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708426514979.png&w=3840&q=75)
Kotlin
![Ziemniaki Hasselback](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1719842898731.jpeg&w=3840&q=75)
Ziemniaki Hasselback to proste i eleganckie danie, składające się z ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry, które w trakcie pieczenia stają się chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Potrawa ta sprawdzi się idealnie jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Elegancki wygląd ziemniaków Hasselback sprawia, że doskonale prezentują się na uroczystościach i specjalnych okazjach.
0
0 / 0
Ziemniaki Hasselback to proste i eleganckie danie, składające się z ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry, które w trakcie pieczenia stają się chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Potrawa ta sprawdzi się idealnie jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Elegancki wygląd ziemniaków Hasselback sprawia, że doskonale prezentują się na uroczystościach i specjalnych okazjach.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
8 szt. ziemniaki średniej wielkości
6 łyżka olej
5 łodyga
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć.
Ponacinać głęboko nożem co 2 mm, uważając aby nie przeciąć ziemniaka na pół.
Ponacinane ziemniaki natrzeć olejem, obsypać solą i pieprzem, a następnie wstawić na papierze do pieczenia do piekarnika rozgrzanego do 220°C na około 40-50 minut.
W trakcie pieczenia polać jeszcze raz olejem. Piec aż będą chrupiące i złote z zewnątrz.
Pod sam koniec pieczenia posypać drobno posiekanym tymiankiem lub rozmarynem.