Ziemniaki Hasselback

Kotlin
Ziemniaki Hasselback

0

0 / 0

Ziemniaki Hasselback to proste i eleganckie danie, składające się z ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry, które w trakcie pieczenia stają się chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Potrawa ta sprawdzi się idealnie jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Elegancki wygląd ziemniaków Hasselback sprawia, że doskonale prezentują się na uroczystościach i specjalnych okazjach.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

8 szt. ziemniaki średniej wielkości

6 łyżka olej

5 łodyga

1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć.

2

Ponacinać głęboko nożem co 2 mm, uważając aby nie przeciąć ziemniaka na pół.

3

Ponacinane ziemniaki natrzeć olejem, obsypać solą i pieprzem, a następnie wstawić na papierze do pieczenia do piekarnika rozgrzanego do 220°C na około 40-50 minut.

4

W trakcie pieczenia polać jeszcze raz olejem. Piec aż będą chrupiące i złote z zewnątrz.

5

Pod sam koniec pieczenia posypać drobno posiekanym tymiankiem lub rozmarynem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1755

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

192

gram

Tłuszcze

90

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły