Ziemniaki faszerowane papryką i boczkiem
Kotlin
Ziemniaki faszerowane papryką i boczkiem to doskonały wybór na obiad, kolację lub przekąskę na różnego rodzaju przyjęcia, uroczystości lub imprezy. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu i z pewnością przypadną do gustu fanom wyrazistych dań. Nadziewane ziemniaki najlepiej smakują w towarzystwie pikantnego ketchupu i posiekanego szczypiorku. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
943
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
114
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ziemniaki faszerowane papryką i boczkiem to doskonały wybór na obiad, kolację lub przekąskę na różnego rodzaju przyjęcia, uroczystości lub imprezy. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu i z pewnością przypadną do gustu fanom wyrazistych dań. Nadziewane ziemniaki najlepiej smakują w towarzystwie pikantnego ketchupu i posiekanego szczypiorku. Życzymy smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 szt. duże ziemniaki
150 g boczek wędzony surowy
1 szt. papryka zielona
0.50 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
100 g ser żółty tarty
0.50 łyżecz. papryka wędzona
0.50 pęcz. szczypiorek
1 szt. ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki wyszorować i ugotować w całości w osolonej wodzie.
Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę.
Boczek przesmażyć, aż się wytopi i zarumieni. Na tę samą patelnię wrzucić paprykę, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka minut, aż papryka zmięknie.
Ugotowane ziemniaki przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć wnętrze, robiąc miejsce na farsz.
Nadziać ziemniaki farszem, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 15 minut, aby całość się zapiekła.
Podawać z ketchupem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
943
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
114
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.