Ziemniaki faszerowane papryką i boczkiem

Kotlin
Ziemniaki faszerowane papryką i boczkiem

1

0 / 0

Ziemniaki faszerowane papryką i boczkiem to doskonały wybór na obiad, kolację lub przekąskę na różnego rodzaju przyjęcia, uroczystości lub imprezy. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu i z pewnością przypadną do gustu fanom wyrazistych dań. Nadziewane ziemniaki najlepiej smakują w towarzystwie pikantnego ketchupu i posiekanego szczypiorku. Życzymy smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

4 szt. duże ziemniaki

150 g boczek wędzony surowy

1 szt. papryka zielona

0.50 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

100 g ser żółty tarty

0.50 łyżecz. papryka wędzona

0.50 pęcz. szczypiorek

1 szt. ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ziemniaki wyszorować i ugotować w całości w osolonej wodzie.

2

Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę.

3

Boczek przesmażyć, aż się wytopi i zarumieni. Na tę samą patelnię wrzucić paprykę, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka minut, aż papryka zmięknie.

4

Ugotowane ziemniaki przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć wnętrze, robiąc miejsce na farsz.

5

Nadziać ziemniaki farszem, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 15 minut, aby całość się zapiekła.

6

Podawać z ketchupem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

943

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

114

gram

Tłuszcze

35

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły