Ziemniaczki z boczkiem i cebulką z pieca
m7
Bardzo proste, ale nieziemskie w smaku danie - pieczone ziemniaki z cebulą i boczkiem.
0
0 / 0
Bardzo proste, ale nieziemskie w smaku danie - pieczone ziemniaki z cebulą i boczkiem.
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 kg ziemniaki
4 szczyp. sól
2 szt. cebula
40 dag. boczek bez kości (wieprzowina)
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w plasterki, kładziemy na rozgrzaną patelnię bez oleju i wytapiamy tłuszcz na małym ogniu. Lekko solimy. Wytopiony boczek przekładamy do czystej miseczki, a na pozostałym tłuszczu rumienimy cebulę.
Jeśli patelnia jest mniejsza to cebulkę możemy usmażyć na dwa razy, aby była ładnie wysuszona. Gdy już wszystko mamy w dużej misce układamy warstwę z pokrojonych w ćwiartki ziemniaczków, posypujemy delikatnie solą, wykładamy boczek i cebulkę. Następnie kolejną warstwę, aż skończą się nam składniki. Na końcu całość jeszcze delikatnie mieszamy i wstawiamy do lekko nagrzanego pieca (można też do piekarnika). Trzymamy 20-30 minut. Ziemniaczki muszą być gorące, ale nie powinno być oznak przypieczenia.