Ziemniaczki z boczkiem i cebulką z pieca

m7
Ziemniaczki z boczkiem i cebulką z pieca

0

0 / 0

Bardzo proste, ale nieziemskie w smaku danie - pieczone ziemniaki z cebulą i boczkiem.

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 kg ziemniaki

4 szcz. sól

2 szt. cebula

40 dek. boczek bez kości (wieprzowina)

Przygotowanie


1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w plasterki, kładziemy na rozgrzaną patelnię bez oleju i wytapiamy tłuszcz na małym ogniu. Lekko solimy. Wytopiony boczek przekładamy do czystej miseczki, a na pozostałym tłuszczu rumienimy cebulę.

2

Jeśli patelnia jest mniejsza to cebulkę możemy usmażyć na dwa razy, aby była ładnie wysuszona. Gdy już wszystko mamy w dużej misce układamy warstwę z pokrojonych w ćwiartki ziemniaczków, posypujemy delikatnie solą, wykładamy boczek i cebulkę. Następnie kolejną warstwę, aż skończą się nam składniki. Na końcu całość jeszcze delikatnie mieszamy i wstawiamy do lekko nagrzanego pieca (można też do piekarnika). Trzymamy 20-30 minut. Ziemniaczki muszą być gorące, ale nie powinno być oznak przypieczenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły