Ziemniaczany flatbread z patelni

Lubella

Ziemniaczany flatbread to szybki i pyszny przepis dla fanów domowego pieczywa. Bez drożdży i pieczenia – wystarczy kilka składników i patelnia. Jest chrupiący na zewnątrz, a w środku wypełniony ciągnącą się mozzarellą. Możesz podać go solo, z dodatkiem świeżych ziół, albo jako bazę pod ulubione składniki – warzywa, szynkę parmeńską czy sosy. Ziemniaczany flatbread to doskonały wybór zarówno na imprezę, lunch, jak i lekką kolację. Stanowi świetną alternatywę dla klasycznego pieczywa lub tortilli, zwłaszcza gdy masz ochotę na coś innego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ziemniaczany flatbread to szybki i pyszny przepis dla fanów domowego pieczywa. Bez drożdży i pieczenia – wystarczy kilka składników i patelnia. Jest chrupiący na zewnątrz, a w środku wypełniony ciągnącą się mozzarellą. Możesz podać go solo, z dodatkiem świeżych ziół, albo jako bazę pod ulubione składniki – warzywa, szynkę parmeńską czy sosy. Ziemniaczany flatbread to doskonały wybór zarówno na imprezę, lunch, jak i lekką kolację. Stanowi świetną alternatywę dla klasycznego pieczywa lub tortilli, zwłaszcza gdy masz ochotę na coś innego.
7
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
460 g ziemniaki
150 g mąka pszenna lubella
2 łyżecz. proszek do pieczenia
120 g tarta mozarella
2 łyżka masło klarowane
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Ugotować ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie (ok. 15 minut).
Ziemniaki rozgnieść praską.
Do ziemniaków dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli ziemniaki będą się kleić, dosypać odrobinę mąki.
Ciasto podzielić na dwie równe kule.
Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto, na środku położyć połowę tartej mozzarelli i złożyć w kopertę.
Rozgrzać patelnię z klarowanym masłem i smażyć na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony, aż chlebek się zarumieni.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.