Ziemniaczany flatbread z patelni

Lubella
Ziemniaczany flatbread z patelni

0

0 / 0

Ziemniaczany flatbread to szybki i pyszny przepis dla fanów domowego pieczywa. Bez drożdży i pieczenia – wystarczy kilka składników i patelnia. Jest chrupiący na zewnątrz, a w środku wypełniony ciągnącą się mozzarellą. Możesz podać go solo, z dodatkiem świeżych ziół, albo jako bazę pod ulubione składniki – warzywa, szynkę parmeńską czy sosy. Ziemniaczany flatbread to doskonały wybór zarówno na imprezę, lunch, jak i lekką kolację. Stanowi świetną alternatywę dla klasycznego pieczywa lub tortilli, zwłaszcza gdy masz ochotę na coś innego.

7

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

460 g ziemniaki

150 g mąka pszenna lubella

2 łyżecz. proszek do pieczenia

120 g tarta mozarella

2 łyżka masło klarowane

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

2

Ugotować ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie (ok. 15 minut).

3

Ziemniaki rozgnieść praską.

4

Do ziemniaków dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli ziemniaki będą się kleić, dosypać odrobinę mąki.

5

Ciasto podzielić na dwie równe kule.

6

Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto, na środku położyć połowę tartej mozzarelli i złożyć w kopertę.

7

Rozgrzać patelnię z klarowanym masłem i smażyć na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony, aż chlebek się zarumieni.

8

Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły