Ziemniaczano-cukiniowe placuszki z piekarnika

mysza75
Ziemniaczano-cukiniowe placuszki z piekarnika

0

0 / 0

Zdrowsza wersja placków ziemniaczanych z cukinią. Nie smażymy ich na głębokim tłuszczu tylko zapiekamy w piekarniku. Placki podałam z łososiem i pikantnym ketchupem. Idealne na przekąskę podczas meczu!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szt. ziemniaki

1 szt. cukinia

2 łyżka mąka lubella puszysta luksusowa

1 szt. jaja l

1 szczyp. sól, pieprz

2 szt. cebula

100 g łosoś wędzony w plastrach

1 szt. cebula czerwona

8 szt. oliwki czarne

1 szt. ogórek świeży

2 szt. pomidorki koktajlowe

2 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

1 łyżka sos ziołowy

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Cukinię ze skórką ścieram na tarce jarzynowej, a obrane ziemniaki obrane na drobnych oczkach.

2

Przekładam do miski. Dodaję drobno pokrojoną cebulę, jajko, sprasowany czosnek, papryczkę chili, mąkę, sól, pieprz i mieszam.

3

Blachę z piekarnika wykładam papierem i wykładam łyżką placuszki.

4

Wstawiam je do piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni i piekę około 20 minut. Następnie przewracam na druga stronę i piekę jeszcze 10 minut.

5

Placuszki podaję z łososiem, sosem, ketchupem, oliwkami, ogórkiem, pomidorkiem, cebulą i posypuję natką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

97

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły