Ziemniaczano-cukiniowe placuszki z piekarnika
mysza75
Zdrowsza wersja placków ziemniaczanych z cukinią. Nie smażymy ich na głębokim tłuszczu tylko zapiekamy w piekarniku. Placki podałam z łososiem i pikantnym ketchupem. Idealne na przekąskę podczas meczu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
97
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zdrowsza wersja placków ziemniaczanych z cukinią. Nie smażymy ich na głębokim tłuszczu tylko zapiekamy w piekarniku. Placki podałam z łososiem i pikantnym ketchupem. Idealne na przekąskę podczas meczu!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szt. ziemniaki
1 szt. cukinia
2 łyżka mąka lubella puszysta luksusowa
1 szt. jaja l
1 szczyp. sól, pieprz
2 szt. cebula
100 g łosoś wędzony w plastrach
1 szt. cebula czerwona
8 szt. oliwki czarne
1 szt. ogórek świeży
2 szt. pomidorki koktajlowe
2 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
1 łyżka sos ziołowy
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Cukinię ze skórką ścieram na tarce jarzynowej, a obrane ziemniaki obrane na drobnych oczkach.
Przekładam do miski. Dodaję drobno pokrojoną cebulę, jajko, sprasowany czosnek, papryczkę chili, mąkę, sól, pieprz i mieszam.
Blachę z piekarnika wykładam papierem i wykładam łyżką placuszki.
Wstawiam je do piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni i piekę około 20 minut. Następnie przewracam na druga stronę i piekę jeszcze 10 minut.
Placuszki podaję z łososiem, sosem, ketchupem, oliwkami, ogórkiem, pomidorkiem, cebulą i posypuję natką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
97
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.