Ziemniaczane ludziki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
Kitchensiteblog
![Ziemniaczane ludziki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973655630.jpeg&w=3840&q=75)
Przekąska, która idealnie zastąpi zdecydowanie mniej zdrowe frytki! Bardzo łatwa i szybka, w dodatku pozwoli Ci wykorzystać wczorajsze ziemniaki, które mogłyby się zmarnować.
0
0 / 0
Przekąska, która idealnie zastąpi zdecydowanie mniej zdrowe frytki! Bardzo łatwa i szybka, w dodatku pozwoli Ci wykorzystać wczorajsze ziemniaki, które mogłyby się zmarnować.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
25 dag. ziemniaki ugotowane
5 łyżka mąka lubella puszysta poznańska
1 l jajko
1 szczyp. sól
1 łyżecz. olej
4 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
Przygotowanie
Ziemniaki ugnieść przy pomocy tłuczka. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite, lepkie ciasto.
Silikonową foremkę posmarować olejem i wypełnić ziemniaczaną masą.
Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z foremek i piec kolejne 5 minut, aż ludziki będą miały złoty kolor.
Podawać z ketchupem.