Ziemniaczane kulki z sosem

maspexdigital
Ziemniaczane kulki z sosem

0

0 / 0

Sprawdź prosty przepis na ziemniaczane kulki z sosem – szybką i smaczną przekąskę. Zaopatrz się w ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, olej i sos ciemny Łowicz. Postępuj zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji. Gotowe kulki ziemniaczane z sosem najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

0.50 dek. mąka ziemniaczana

0.50 szkl. mąka kukurydziana

1 szkl. bułka tarta

1 szt. jajko

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżka olej

1 opak. sos ciemny łowicz

Przygotowanie


1

Do dania potrzebujesz przygotowane wcześniej w zamrażarce kostki ulubionego sosu.

2

Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i lekko wystudź.

3

Obierz je ze skórki i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach.

4

Dodaj do ziemniaków mąkę ziemniaczaną oraz sól i pieprz.

5

Wyciągnij zamarznięte kostki sosu z formy.

6

Uformuj z ciasta ziemniaczanego płaski placek, którym otoczysz kostkę sosu.

7

Przygotowane kulki panieruj. Najpierw w mące kukurydzianej, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.

8

Smaż na dobrze rozgrzanym oleju.

9

Najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły