Ziemniaczane kulki z sosem

maspexdigital
Ziemniaczane kulki z sosem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Sprawdź prosty przepis na ziemniaczane kulki z sosem – szybką i smaczną przekąskę. Zaopatrz się w ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, olej i sos ciemny Łowicz. Postępuj zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji. Gotowe kulki ziemniaczane z sosem najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

0.50 dag. mąka ziemniaczana

0.50 szkl. mąka kukurydziana

1 szkl. bułka tarta

1 szt. jajko

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżka olej

1 opak. sos ciemny łowicz

Przygotowanie


Do dania potrzebujesz przygotowane wcześniej w zamrażarce kostki ulubionego sosu.

Krok 1

Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i lekko wystudź.

Krok 2

Obierz je ze skórki i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Krok 3

Dodaj do ziemniaków mąkę ziemniaczaną oraz sól i pieprz.

Krok 4

Wyciągnij zamarznięte kostki sosu z formy.

Krok 5

Uformuj z ciasta ziemniaczanego płaski placek, którym otoczysz kostkę sosu.

Krok 6

Przygotowane kulki panieruj. Najpierw w mące kukurydzianej, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.

Krok 7

Smaż na dobrze rozgrzanym oleju.

Krok 8

Najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu.

Krok 9
Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

434

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

78

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły