0

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
0.5 Dekagrama
mąka ziemniaczana
0.5 Szklanki
Mąka kukurydziana
1 Szklanka
bułka tarta
1 Sztuka
jajko
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Łyżka
olej
1 Opakowanie
Sos ciemny Łowicz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do dania potrzebujesz przygotowane wcześniej w zamrażarce kostki ulubionego sosu.
  2. Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i lekko wystudź.
  3. Obierz je ze skórki i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  4. Dodaj do ziemniaków mąkę ziemniaczaną oraz sól i pieprz.
  5. Wyciągnij zamarznięte kostki sosu z formy.
  6. Uformuj z ciasta ziemniaczanego płaski placek, którym otoczysz kostkę sosu.
  7. Przygotowane kulki panieruj. Najpierw w mące kukurydzianej, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.
  8. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  9. Najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu.

Podobne przepisy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!