Ziemniaczane kule

m7
Ziemniaczane kule

2

0 / 0

Kule od razu gotować, bo ciasto szybko rzednie.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg ziemniaki ugotowane

2 kg ziemniaki

1 kg grzyby leśne

0.50 kg kapusta kiszona

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 szt. jaja kurze całe

3 szt. cebula

4 łyżka mąka pszenna tortowa

3 łyżka tłuszcz

Przygotowanie


1

Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce, odcisnąć przez gazę.

2

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do tartych ziemniaków, wbić jajka i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

3

Grzyby posiekać, cebulę obrać pokrajać w kostkę i przesmażyć na tłuszczu razem z grzybami i kapustą.

4

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego robić placuszki, na środek każdego placka nałożyć farsz, zlepić, uformować kulę i wrzucić na wrzącą i osoloną wodę, gotować z 5 minut.

5

Gotowe kule, wybierać łyżką cedzakową na talerze, polać cebulką z tłuszczem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

681

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

130

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły