Ziemniaczane kule
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ziemniaczane kule](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7535-1702058012335.jpeg&w=3840&q=75)
Kule od razu gotować, bo ciasto szybko rzednie.
2
0 / 0
Kule od razu gotować, bo ciasto szybko rzednie.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki ugotowane
2 kg ziemniaki
1 kg grzyby leśne
0.50 kg kapusta kiszona
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 szt. jaja kurze całe
3 szt. cebula
4 łyżka mąka pszenna tortowa
3 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce, odcisnąć przez gazę.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do tartych ziemniaków, wbić jajka i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Grzyby posiekać, cebulę obrać pokrajać w kostkę i przesmażyć na tłuszczu razem z grzybami i kapustą.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego robić placuszki, na środek każdego placka nałożyć farsz, zlepić, uformować kulę i wrzucić na wrzącą i osoloną wodę, gotować z 5 minut.
Gotowe kule, wybierać łyżką cedzakową na talerze, polać cebulką z tłuszczem.