Ziemniaczana zapiekanka po francusku

m7

Proste i przepyszne danie lub dodatek do pieczeni lub innego mięsa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
428
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Proste i przepyszne danie lub dodatek do pieczeni lub innego mięsa.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
75 śmietanka kremowa 30%
250 bulion drobiowy
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól, pieprz
100 g ser gruyere
2 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka masło
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i natrzeć przekrojonym czosnkiem. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle razem z pozostałym ząbkiem czosnku. Dodać śmietanę, ser i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
W naczyniu układać warstwami ziemniaki i zalewać masą serową. Na końcu całość zalać bulionem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175°C przez godzinę, aż ziemniaki będą na wierzchu ładnie zrumienione.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
428
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.