Ziemniaczana zapiekanka po francusku

m7
Ziemniaczana zapiekanka po francusku

0

0 / 0

Proste i przepyszne danie lub dodatek do pieczeni lub innego mięsa.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

75 śmietanka kremowa 30%

250 bulion drobiowy

1 kg ziemniaki

1 szcz. sól, pieprz

100 g ser gruyere

2 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki.

2

Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i natrzeć przekrojonym czosnkiem. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle razem z pozostałym ząbkiem czosnku. Dodać śmietanę, ser i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.

3

W naczyniu układać warstwami ziemniaki i zalewać masą serową. Na końcu całość zalać bulionem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175°C przez godzinę, aż ziemniaki będą na wierzchu ładnie zrumienione.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły