Ziemniaczana zapiekanka po francusku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ziemniaczana zapiekanka po francusku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974880463.jpeg&w=3840&q=75)
Proste i przepyszne danie lub dodatek do pieczeni lub innego mięsa.
0
0 / 0
Proste i przepyszne danie lub dodatek do pieczeni lub innego mięsa.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
75 śmietanka kremowa 30%
250 bulion drobiowy
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól, pieprz
100 g ser gruyere
2 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka masło
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i natrzeć przekrojonym czosnkiem. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle razem z pozostałym ząbkiem czosnku. Dodać śmietanę, ser i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
W naczyniu układać warstwami ziemniaki i zalewać masą serową. Na końcu całość zalać bulionem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175°C przez godzinę, aż ziemniaki będą na wierzchu ładnie zrumienione.