Pizza na placku ziemniaczanym

Lubella
Pizza na placku ziemniaczanym

0

0 / 0

Pizza na placku ziemniaczanym to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy – idealna, gdy masz ochotę na coś innego, ale wciąż pysznego i sycącego. Zamiast tradycyjnego ciasta drożdżowego, spód stanowi chrupiący placek ziemniaczany, który świetnie komponuje się z ulubionymi dodatkami. To świetny wybór zarówno na szybki obiad, jak i jako przekąska na imprezę czy wieczór filmowy. Pokochają je fani placków ziemniaczanych, ale też ci, którzy lubią kreatywne podejście do klasyków.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

600 g ziemniaki

2 łyżka mąka pszenna lubella

2 szt. jaja

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

1 szt. olej do smażenia

200 ml pasata pomidorowa

1 łyżka oliwa z oliwek

150 g mozzarella wiórki

8 szt. plastry boczku

1 szt. papryczka chili

0.50 szt. czerwona cebula

Przygotowanie


1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

2

Odciśnij nadmiar wody z ziemniaków, przełóż do miski.

3

Dodaj mąkę, jajka, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj masę.

4

Na dużej patelni rozgrzej olej i wyłóż całą masę, formując placek na całą średnicę patelni. Smaż na średnim ogniu na złoto z obu stron (ok. 5–7 minut każda strona).

5

W miseczce wymieszaj pulpę pomidorową z oliwą i szczyptą soli.

6

Gotowy placek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7

Posmaruj placek sosem pomidorowym, posyp startą mozzarellą, ułóż plastry boczku, pokrojoną papryczkę chili i cienkie plasterki czerwonej cebuli.

8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj ok. 10 minut, aż ser się roztopi i boczek lekko zrumieni.

9

Podawaj od razu, najlepiej na desce do pizzy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

927

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

60

gram

Tłuszcze

62

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły