Pizza na placku ziemniaczanym

Lubella

Pizza na placku ziemniaczanym to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy – idealna, gdy masz ochotę na coś innego, ale wciąż pysznego i sycącego. Zamiast tradycyjnego ciasta drożdżowego, spód stanowi chrupiący placek ziemniaczany, który świetnie komponuje się z ulubionymi dodatkami. To świetny wybór zarówno na szybki obiad, jak i jako przekąska na imprezę czy wieczór filmowy. Pokochają je fani placków ziemniaczanych, ale też ci, którzy lubią kreatywne podejście do klasyków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
927
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pizza na placku ziemniaczanym to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy – idealna, gdy masz ochotę na coś innego, ale wciąż pysznego i sycącego. Zamiast tradycyjnego ciasta drożdżowego, spód stanowi chrupiący placek ziemniaczany, który świetnie komponuje się z ulubionymi dodatkami. To świetny wybór zarówno na szybki obiad, jak i jako przekąska na imprezę czy wieczór filmowy. Pokochają je fani placków ziemniaczanych, ale też ci, którzy lubią kreatywne podejście do klasyków.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
600 g ziemniaki
2 łyżka mąka pszenna lubella
2 szt. jaja
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
1 szt. olej do smażenia
200 ml pasata pomidorowa
1 łyżka oliwa z oliwek
150 g mozzarella wiórki
8 szt. plastry boczku
1 szt. papryczka chili
0.50 szt. czerwona cebula
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Odciśnij nadmiar wody z ziemniaków, przełóż do miski.
Dodaj mąkę, jajka, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj masę.
Na dużej patelni rozgrzej olej i wyłóż całą masę, formując placek na całą średnicę patelni. Smaż na średnim ogniu na złoto z obu stron (ok. 5–7 minut każda strona).
W miseczce wymieszaj pulpę pomidorową z oliwą i szczyptą soli.
Gotowy placek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmaruj placek sosem pomidorowym, posyp startą mozzarellą, ułóż plastry boczku, pokrojoną papryczkę chili i cienkie plasterki czerwonej cebuli.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj ok. 10 minut, aż ser się roztopi i boczek lekko zrumieni.
Podawaj od razu, najlepiej na desce do pizzy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
927
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.