Ziemiaki smażone na boczku
m7
Smaczne danie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam do tego ogórki kiszone lub marynowane patisony na ostro.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
482
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczne danie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam do tego ogórki kiszone lub marynowane patisony na ostro.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. czosnek granulowany
1 szczyp. wegeta
1 szczyp. chilli
1 łyżecz. koperek świeży
7 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
4 łyżka olej roślinny
10 dag. boczek
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować ok 20 minut,odcedzić i odstawić. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek z cebulką z odrobiną papryki słodkiej. Zdjąć z patelni boczek i cebulę i na tym samym tłuszczu podsmażyć ziemniaki pokrojone w plastry. Dodać przyprawy i mieszać co jakiś czas aż ziemniaki uzyskają złoty kolor i będą chrupiące. Wszystko razem połączyć i wyłożyć na talerz, posypać koperkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
482
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.