Ziemiaki smażone na boczku

m7
Ziemiaki smażone na boczku

0

0 / 0

Smaczne danie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam do tego ogórki kiszone lub marynowane patisony na ostro.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. czosnek granulowany

1 szczyp. wegeta

1 szczyp. chilli

1 łyżecz. koperek świeży

7 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

4 łyżka olej roślinny

10 dag. boczek

Przygotowanie


1

Ziemniaki ugotować ok 20 minut,odcedzić i odstawić. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek z cebulką z odrobiną papryki słodkiej. Zdjąć z patelni boczek i cebulę i na tym samym tłuszczu podsmażyć ziemniaki pokrojone w plastry. Dodać przyprawy i mieszać co jakiś czas aż ziemniaki uzyskają złoty kolor i będą chrupiące. Wszystko razem połączyć i wyłożyć na talerz, posypać koperkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

482

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

44

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły