Zielony sernik na spodzie brownie
decomorreno
0
3.1 / 17
0
Sernik i brownie w jednym! Świetnie smakuje i wygląda ;)
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
4 porcje
Składniki
75 gr cukier drobny
60 gr masło
45 gr mąka lubella puszysta tortowa
25 gr kakao decomorreno
2 szt jaja l
1 łyżka otarta skórka cytrynowa
1 szcz. sól
400 gr serek twarogowy
100 gr świeży szpinak
100 gr cukier puder
100 mleko
2 łyżeczka żelatyna
2 łyżka woda
1 aromat pomarańczowy
80 gr czekolada deserowa
Przygotowanie
Masło roztopić i lekko przestudzić.
Wbić jajka, dodać startą skórkę z pomarańczy, wymieszać.
Przesiać mąkę i kakao, doprawić szczyptą soli i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni. Piec około 20 minut. Ostudzić.
W międzyczasie przygotować szpinakową masę. Szpinak zmiksować z mlekiem na gładko, a następnie połączyć z serkiem i cukrem pudrem.
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 3-4 minuty do napęcznienia, a potem lekko podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia.
Do żelatyny dodać 2 łyżki masy, wymieszać i przelać do naczynia ze szpinakową masą. Przełożyć na 15 minut do lodówki do lekkiego stężenia, a następnie przełożyć na spód brownie.
Czekoladę deserową roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i ozdobić wierzch sernika.
Deser włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, aby masa szpinakowa dobrze stężała.