Zielony sernik na spodzie brownie

Kakao DecoMorreno

Zielony sernik na spodzie brownie to efektowny deser, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. To idealne ciasto na specjalne okazje, święta, przyjęcia, ale też jako nietuzinkowy deser na co dzień. Chłodzony przez kilka godzin w lodówce, smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. Połączenie zielonej masy sernikowo-szpinakowej z wilgotnym spodem brownie z pewnością sprawdzi się, gdy chcesz zaskoczyć gości czymś nowym, świeżym i wyjątkowym. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
731
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.1 / 17
Zielony sernik na spodzie brownie to efektowny deser, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. To idealne ciasto na specjalne okazje, święta, przyjęcia, ale też jako nietuzinkowy deser na co dzień. Chłodzony przez kilka godzin w lodówce, smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. Połączenie zielonej masy sernikowo-szpinakowej z wilgotnym spodem brownie z pewnością sprawdzi się, gdy chcesz zaskoczyć gości czymś nowym, świeżym i wyjątkowym. Życzymy smacznego!
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Brownie
45 g mąka lubella puszysta tortowa
25 g kakao decomorreno
75 g cukier drobny
60 g masło
2 szt. jaja l
1 łyżka otarta skórka cytrynowa
1 szczyp. sól
Masa sernikowo-szpinakowa
400 g twaróg mielony
80 g świeży szpinak
100 g cukier puder
60 ml śmietanka 30%
4 łyżecz. żelatyna
3 łyżka zimna woda
1 łyżecz. aromat pomarańczowy
Dodatkowo
80 g czekolada deserowa
Przygotowanie
Rozpuść masło i przestudź.
Wbij jajka, dodaj startą skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę z kakao i solą, wymieszaj tylko do połączenia.
Przełóż do foremki (ok. 20 × 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 175°C (góra-dół) przez 20–25 minut, aż patyczek będzie lekko wilgotny, ale nie mokry. Ostudź całkowicie.
W międzyczasie przygotuj masę serową. Szpinak zblenduj ze śmietanką na gładki krem.
Wymieszaj ze zmielonym twarogiem, cukrem pudrem i ekstraktem pomarańczowym.
Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw na 4–5 minut. Potem lekko podgrzej (np. w mikrofalówce 10–15 sek.), aż się rozpuści – nie zagotuj!
Dodaj 2–3 łyżki masy serowej do żelatyny, wymieszaj i wlej z powrotem do reszty masy, dokładnie połącz.
Wstaw do lodówki na 15–20 minut, by lekko zgęstniało.
Na całkowicie zimny spód brownie przelej masę sernikową.
Wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na noc.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź lekko i polej wierzch.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
731
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.