Zielony sernik na spodzie brownie

decomorreno
Zielony sernik na spodzie brownie

0

3.1 / 17

Sernik i brownie w jednym! Świetnie smakuje i wygląda ;)

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

75 g cukier drobny

60 g masło

45 g mąka lubella puszysta tortowa

25 g kakao decomorreno

2 szt. jaja l

1 łyżka otarta skórka cytrynowa

1 szczyp. sól

400 g serek twarogowy

100 g świeży szpinak

100 g cukier puder

100 mleko

2 łyżecz. żelatyna

2 łyżka woda

1 aromat pomarańczowy

80 g czekolada deserowa

Przygotowanie


1

Masło roztopić i lekko przestudzić.

2

Wbić jajka, dodać startą skórkę z pomarańczy, wymieszać.

3

Przesiać mąkę i kakao, doprawić szczyptą soli i wymieszać tylko do połączenia się składników.

4

Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni. Piec około 20 minut. Ostudzić.

5

W międzyczasie przygotować szpinakową masę. Szpinak zmiksować z mlekiem na gładko, a następnie połączyć z serkiem i cukrem pudrem.

6

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 3-4 minuty do napęcznienia, a potem lekko podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia.

7

Do żelatyny dodać 2 łyżki masy, wymieszać i przelać do naczynia ze szpinakową masą. Przełożyć na 15 minut do lodówki do lekkiego stężenia, a następnie przełożyć na spód brownie.

8

Czekoladę deserową roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i ozdobić wierzch sernika.

9

Deser włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, aby masa szpinakowa dobrze stężała.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

731

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

70

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły