Zielony sernik na spodzie brownie

Kakao DecoMorreno
Zielony sernik na spodzie brownie

0

3.1 / 17

Zielony sernik na spodzie brownie to efektowny deser, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. To idealne ciasto na specjalne okazje, święta, przyjęcia, ale też jako nietuzinkowy deser na co dzień. Chłodzony przez kilka godzin w lodówce, smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. Połączenie zielonej masy sernikowo-szpinakowej z wilgotnym spodem brownie z pewnością sprawdzi się, gdy chcesz zaskoczyć gości czymś nowym, świeżym i wyjątkowym. Życzymy smacznego!

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Brownie

45 g mąka lubella puszysta tortowa

25 g kakao decomorreno

75 g cukier drobny

60 g masło

2 szt. jaja l

1 łyżka otarta skórka cytrynowa

1 szczyp. sól

Masa sernikowo-szpinakowa

400 g twaróg mielony

80 g świeży szpinak

100 g cukier puder

60 ml śmietanka 30%

4 łyżecz. żelatyna

3 łyżka zimna woda

1 łyżecz. aromat pomarańczowy

Dodatkowo

80 g czekolada deserowa

Przygotowanie


1

Rozpuść masło i przestudź.

2

Wbij jajka, dodaj startą skórkę z pomarańczy i wymieszaj.

3

Dodaj przesianą mąkę z kakao i solą, wymieszaj tylko do połączenia.

4

Przełóż do foremki (ok. 20 × 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Piecz w 175°C (góra-dół) przez 20–25 minut, aż patyczek będzie lekko wilgotny, ale nie mokry. Ostudź całkowicie.

6

W międzyczasie przygotuj masę serową. Szpinak zblenduj ze śmietanką na gładki krem.

7

Wymieszaj ze zmielonym twarogiem, cukrem pudrem i ekstraktem pomarańczowym.

8

Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw na 4–5 minut. Potem lekko podgrzej (np. w mikrofalówce 10–15 sek.), aż się rozpuści – nie zagotuj!

9

Dodaj 2–3 łyżki masy serowej do żelatyny, wymieszaj i wlej z powrotem do reszty masy, dokładnie połącz.

10

Wstaw do lodówki na 15–20 minut, by lekko zgęstniało.

11

Na całkowicie zimny spód brownie przelej masę sernikową.

12

Wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na noc.

13

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź lekko i polej wierzch.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

731

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

70

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły