Zielony chłodnik z serem halloumi i morelami

EkspertOdKuchni

Idealny na upały, pełen świeżości i koloru — zielony chłodnik z halloumi i morelami to letnia zupa, która zaskakuje smakiem i wyglądem. Orzeźwiające ogórki, zielenina i kremowa baza z jogurtu i maślanki tworzą idealne tło dla słonego sera i słodkich owoców z nutą miodu i chilli. To doskonały ukłon w stronę kuchni zero waste — wykorzystuje liście sałat czy zieleninę, które często zostają z innych dań. Dzięki temu nic się nie marnuje, a Ty masz pyszną, efektowną zupę na lekki obiad, kolację lub letnie przyjęcie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Idealny na upały, pełen świeżości i koloru — zielony chłodnik z halloumi i morelami to letnia zupa, która zaskakuje smakiem i wyglądem. Orzeźwiające ogórki, zielenina i kremowa baza z jogurtu i maślanki tworzą idealne tło dla słonego sera i słodkich owoców z nutą miodu i chilli. To doskonały ukłon w stronę kuchni zero waste — wykorzystuje liście sałat czy zieleninę, które często zostają z innych dań. Dzięki temu nic się nie marnuje, a Ty masz pyszną, efektowną zupę na lekki obiad, kolację lub letnie przyjęcie.
13
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
50 g mieszanka zielonych liści (np. sałata masłowa, lodowa, rukola, roszponka)
7 szt. ogórki gruntowe
1 szt. ząbek czosnku
0.50 pęcz. koperek
400 ml maślanka
200 g jogurt grecki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
200 g ser halloumi
3 szt. morele
1 łyżecz. miód
1 szczyp. płatki chili
1 łyżka oliwa z oliwek do smażenia
200 ml kwaśna śmietana
Przygotowanie
Pięć ogórków pokrój na kawałki i przełóż do kielicha blendera. Dodaj czosnek, zielone liście, koperek i maślankę.
Zmiksuj wszystko na gładki chłodnik.
Pozostałe dwa ogórki obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Dodaj jogurt grecki, pokrojone ogórki, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Wstaw do lodówki na min. 30 minut, żeby się schłodził.
Ser halloumi i morele pokrój w równą kostkę (ok. 1,5 cm).
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kostki halloumi. Smaż na złoto z każdej strony.
Dodaj morele, miód i płatki chilli. Podsmaż wszystko razem 1–2 minuty, aż miód się skarmelizuje i morele lekko zmiękną, ale nie rozpadną.
Przelej chłodnik do misek. Dodaj kilka listków zieleniny, a na wierzchu ułóż porcję ciepłego halloumi z morelami.
Podawaj od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.