Zielone risotto ze szparagami

EkspertOdKuchni
Zielone risotto ze szparagami

0

0 / 0

Zielone risotto ze szparagami to danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Kremowe, delikatne i pełne świeżych, zielonych warzyw – stanowi idealną propozycję na lekki, a jednocześnie sycący posiłek. Sezonowe szparagi w połączeniu z groszkiem, świeżymi ziołami i parmezanem doskonale sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas eleganckiej kolacji. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i zaskoczenie domowników lub gości kuchnią inspirowaną włoską tradycją. Życzymy smacznego!

15

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g groszek mrożony

70 g szpinak

1 szt. cebula

0.50 pęcz. natka pietruszki

2 szt. ząbki czosnku

200 g ryż arborio

2 łyżka sok z cytryny

0.50 łyżecz. suszony tymianek

50 g parmezan

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. szparagi zielone

100 ml śmietanka 30%

2 łyżka masło

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

750 ml bulion warzywny

Przygotowanie


1

W rondlu podgrzej mrożony groszek ze szpinakiem, natką pietruszki i niewielką ilością wody.

2

Gotuj przez kilka minut, a następnie zmiksuj na gładki sos z dodatkiem śmietanki, soku z cytryny, soli i pieprzu. Odstaw.

3

Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, a resztę pokrój na kawałki. Usmaż je na maśle z dodatkiem soli i pieprzu przez około 3–4 minuty, aby pozostały lekko chrupiące. Odstaw.

4

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dodaj czosnek i tymianek.

5

Wsyp ryż i smaż przez kilka minut, aż ziarna staną się szkliste.

6

Wlewaj gorący bulion partiami, za każdym razem mieszając, aż ryż go wchłonie. Gotuj około 18–20 minut, aż ryż będzie miękki.

7

Do gotowego ryżu dodaj zblendowany wcześniej sos oraz starty parmezan. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

8

Na wierzchu ułóż smażone szparagi, posyp dodatkowym parmezanem i skrop oliwą. Podawaj od razu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły