Zielone risotto ze szparagami

EkspertOdKuchni

Zielone risotto ze szparagami to danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Kremowe, delikatne i pełne świeżych, zielonych warzyw – stanowi idealną propozycję na lekki, a jednocześnie sycący posiłek. Sezonowe szparagi w połączeniu z groszkiem, świeżymi ziołami i parmezanem doskonale sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas eleganckiej kolacji. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i zaskoczenie domowników lub gości kuchnią inspirowaną włoską tradycją. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zielone risotto ze szparagami to danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Kremowe, delikatne i pełne świeżych, zielonych warzyw – stanowi idealną propozycję na lekki, a jednocześnie sycący posiłek. Sezonowe szparagi w połączeniu z groszkiem, świeżymi ziołami i parmezanem doskonale sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas eleganckiej kolacji. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i zaskoczenie domowników lub gości kuchnią inspirowaną włoską tradycją. Życzymy smacznego!
15
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g groszek mrożony
70 g szpinak
1 szt. cebula
0.50 pęcz. natka pietruszki
2 szt. ząbki czosnku
200 g ryż arborio
2 łyżka sok z cytryny
0.50 łyżecz. suszony tymianek
50 g parmezan
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. szparagi zielone
100 ml śmietanka 30%
2 łyżka masło
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
750 ml bulion warzywny
Przygotowanie
W rondlu podgrzej mrożony groszek ze szpinakiem, natką pietruszki i niewielką ilością wody.
Gotuj przez kilka minut, a następnie zmiksuj na gładki sos z dodatkiem śmietanki, soku z cytryny, soli i pieprzu. Odstaw.
Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, a resztę pokrój na kawałki. Usmaż je na maśle z dodatkiem soli i pieprzu przez około 3–4 minuty, aby pozostały lekko chrupiące. Odstaw.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dodaj czosnek i tymianek.
Wsyp ryż i smaż przez kilka minut, aż ziarna staną się szkliste.
Wlewaj gorący bulion partiami, za każdym razem mieszając, aż ryż go wchłonie. Gotuj około 18–20 minut, aż ryż będzie miękki.
Do gotowego ryżu dodaj zblendowany wcześniej sos oraz starty parmezan. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
Na wierzchu ułóż smażone szparagi, posyp dodatkowym parmezanem i skrop oliwą. Podawaj od razu.