Zielone risotto ze szparagami

EkspertOdKuchni
Zielone risotto ze szparagami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zielone risotto ze szparagami to danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Kremowe, delikatne i pełne świeżych, zielonych warzyw – stanowi idealną propozycję na lekki, a jednocześnie sycący posiłek. Sezonowe szparagi w połączeniu z groszkiem, świeżymi ziołami i parmezanem doskonale sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas eleganckiej kolacji. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i zaskoczenie domowników lub gości kuchnią inspirowaną włoską tradycją. Życzymy smacznego!

15

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g groszek mrożony

70 g szpinak

1 szt. cebula

0.50 pęcz. natka pietruszki

2 szt. ząbki czosnku

200 g ryż arborio

2 łyżka sok z cytryny

0.50 łyżecz. suszony tymianek

50 g parmezan

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. szparagi zielone

100 ml śmietanka 30%

2 łyżka masło

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

750 ml bulion warzywny

Przygotowanie


W rondlu podgrzej mrożony groszek ze szpinakiem, natką pietruszki i niewielką ilością wody.

Gotuj przez kilka minut, a następnie zmiksuj na gładki sos z dodatkiem śmietanki, soku z cytryny, soli i pieprzu. Odstaw.

Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, a resztę pokrój na kawałki. Usmaż je na maśle z dodatkiem soli i pieprzu przez około 3–4 minuty, aby pozostały lekko chrupiące. Odstaw.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dodaj czosnek i tymianek.

Wsyp ryż i smaż przez kilka minut, aż ziarna staną się szkliste.

Wlewaj gorący bulion partiami, za każdym razem mieszając, aż ryż go wchłonie. Gotuj około 18–20 minut, aż ryż będzie miękki.

Do gotowego ryżu dodaj zblendowany wcześniej sos oraz starty parmezan. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

Na wierzchu ułóż smażone szparagi, posyp dodatkowym parmezanem i skrop oliwą. Podawaj od razu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły