Zielone naleśniki ze szpinakiem

kontakt_1
Zielone naleśniki ze szpinakiem

0

0 / 0

Zielone naleśniki ze szpinakiem to ciekawy pomysł na uatrakcyjnienie tradycyjnych naleśników, ale i przemycenie porcji szpinaku, który jest bogaty w witaminę C, potas, magnez, czy żelazo.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szkl. mąka orkiszowa

1 szkl. mleko

2 szkl. szpinak

1 szt. jajko

1 opak. serek kanapkowy

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Mąkę przesiej do miski, dodaj mleko oraz jajko.

2

2 szklanki szpinaku zblenduj tak, aby powstał zielony sok. Przelej powstały sok przez gazę tak, aby nie zostały żadne włókna i dodaj do naleśnikowej masy. Dodaj szczyptę soli.

3

Całość dokładnie wymieszaj.

4

Na rozgrzanej patelni wylej 2 krople oliwy oraz łyżkę wazową ciasta naleśnikowego, smaż aż stanie się rumiany po każdej ze stron.

5

Usmażone naleśniki możesz posmarować serkiem kanapkowym i udekorować świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

593

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

71

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły