Zielone naleśniki ze szpinakiem
kontakt_1
Zielone naleśniki ze szpinakiem to ciekawy pomysł na uatrakcyjnienie tradycyjnych naleśników, ale i przemycenie porcji szpinaku, który jest bogaty w witaminę C, potas, magnez, czy żelazo.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
593
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zielone naleśniki ze szpinakiem to ciekawy pomysł na uatrakcyjnienie tradycyjnych naleśników, ale i przemycenie porcji szpinaku, który jest bogaty w witaminę C, potas, magnez, czy żelazo.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szkl. mąka orkiszowa
1 szkl. mleko
2 szkl. szpinak
1 szt. jajko
1 opak. serek kanapkowy
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski, dodaj mleko oraz jajko.
2 szklanki szpinaku zblenduj tak, aby powstał zielony sok. Przelej powstały sok przez gazę tak, aby nie zostały żadne włókna i dodaj do naleśnikowej masy. Dodaj szczyptę soli.
Całość dokładnie wymieszaj.
Na rozgrzanej patelni wylej 2 krople oliwy oraz łyżkę wazową ciasta naleśnikowego, smaż aż stanie się rumiany po każdej ze stron.
Usmażone naleśniki możesz posmarować serkiem kanapkowym i udekorować świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
593
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.