Zielone naleśniki z bitą śmietaną i jagodami

m7

Naleśniki ze szpinakiem na słodko. Polecam na śniadanie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
529
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Naleśniki ze szpinakiem na słodko. Polecam na śniadanie.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
300 śmietanka kremowa 30%
100 woda mineralna gazowana
100 mleko uht 3,2%
2 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. czarne jagody
1 szt. fix do śmietany
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka olej słonecznikowy
2 łyżka szpinak mrożony
1 łyżka cukier puder
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Z mąki, jajka, oliwy, mleka i wody mineralnej przygotować ciasto naleśnikowe.
W miarę potrzeby można dodać więcej mleka lub mąki tak, żeby ciasto nie było za gęste.
Do ciasta dodać szpinak( rozmrożony lub świeży, ale zmiksowany).
Z tak przygotowanego ciasta smażyć naleśniki.
Schłodzoną w lodówce kremówkę zmiksować z fixem do śmietany i cukrem pudrem.
Na zimne naleśniki nakładać bitą śmietanę i jagody, składać je w dowolny sposób.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
529
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.