Zielone naleśniki z bitą śmietaną i jagodami

m7
Zielone naleśniki z bitą śmietaną i jagodami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Naleśniki ze szpinakiem na słodko. Polecam na śniadanie.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

300 śmietanka kremowa 30%

100 woda mineralna gazowana

100 mleko uht 3,2%

2 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. czarne jagody

1 szt. fix do śmietany

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka olej słonecznikowy

2 łyżka szpinak mrożony

1 łyżka cukier puder

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


Z mąki, jajka, oliwy, mleka i wody mineralnej przygotować ciasto naleśnikowe.

W miarę potrzeby można dodać więcej mleka lub mąki tak, żeby ciasto nie było za gęste.

Do ciasta dodać szpinak( rozmrożony lub świeży, ale zmiksowany).

Z tak przygotowanego ciasta smażyć naleśniki.

Schłodzoną w lodówce kremówkę zmiksować z fixem do śmietany i cukrem pudrem.

Na zimne naleśniki nakładać bitą śmietanę i jagody, składać je w dowolny sposób.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

529

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

56

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły