Zielone lasagne z sosem mięsnym i fetą
m7
0
0 / 0
0
eksperymentalne lasagne
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szcz. ser gouda tłusty
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka zioła prowansalskie
400 gr mięso mielone
100 gr ser feta
6 szt makaron lasagne
1 szt pomidory krojone łowicz
2 łyżka przyprawa do mięsa
Przygotowanie
Mięso przyprawiamy przyprawa do mięsa mielonego i smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy solą czosnkową i ziołami Prymat i dusimy na małym ogniu ok. 15 min. Płaty lasagne gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5 min. Odsączamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Najpierw warstwę płatów, potem sos z mięsem i posypujemy serem feta. Na górę znowu płaty lasagne i ponawiamy czynność wykładania mięsa i sera. Zapiekamy w temp. 200°C przez ok 30 min. Ostatnią wierzchnią warstwę można posypać żółtym serem.