Zielone lasagne z sosem mięsnym i fetą
m7
eksperymentalne lasagne
Wartości odżywcze na porcję
Energia
356
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
eksperymentalne lasagne
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. ser gouda tłusty
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. zioła prowansalskie
400 g mięso mielone
100 g ser feta
6 szt. makaron lasagne
1 szt. pomidory krojone łowicz
2 łyżka przyprawa do mięsa
Przygotowanie
Mięso przyprawiamy przyprawa do mięsa mielonego i smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy solą czosnkową i ziołami Prymat i dusimy na małym ogniu ok. 15 min. Płaty lasagne gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5 min. Odsączamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Najpierw warstwę płatów, potem sos z mięsem i posypujemy serem feta. Na górę znowu płaty lasagne i ponawiamy czynność wykładania mięsa i sera. Zapiekamy w temp. 200°C przez ok 30 min. Ostatnią wierzchnią warstwę można posypać żółtym serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
356
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.