ZIELONE FASZEROWANE PAPRYKI
maspexdigital
Przepis na obiad z zieloną papryką w roli głównej. Łatwy w przygotowaniu farsz z wykorzystaniem sosu meksykańskiego oraz mięsa mielonego, a to wszystko zapieczone z serem! Danie najlepiej smakuje na ciepło.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
423
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na obiad z zieloną papryką w roli głównej. Łatwy w przygotowaniu farsz z wykorzystaniem sosu meksykańskiego oraz mięsa mielonego, a to wszystko zapieczone z serem! Danie najlepiej smakuje na ciepło.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. zielona papryka
1 szt. czerwona papryka chilli
1 szkl. ryż biały
2 łyżka olej
1 szt. średnia żółta cebula
250 g mięso mielone
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Ostrym nożem odkrój górną część papryki. Odłóż wierzchołki na bok (nie wyrzucaj) Usuń wszystkie nasiona i błony. Paprykę opłucz i osusz. Użyj małego noża do obierania, aby wyciąć otwory w papryce, tworząc twarze. Uwaga: jeśli papryka nie stoi pionowo, użyj noża, aby odkroić niewielką ilość od spodu, aby spłaszczyć powierzchnię.
Ugotuj ryż (biały albo brązowy) zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Ułóż paprykę na blaszce i piecz w piekarniku przez 20-25 minut lub do momentu ugotowania papryki, ale aby nadal będzie jędrna (al dente). Wyjmij paprykę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia podczas przygotowywania nadzienia.
Przygotuj farsz: Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 3-4 minuty.
Dodaj mielone mięso i podsmaż. Następnie dodaj sos i ugotowany ryż.
Napełnij każdą paprykę farszem, umieść wierzch na każdej z nich. Udekoruj krążkiem papryczki chilli.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
423
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.