Zielone długie wstążki z trzema serami
m7
Polecamy danie wegetariańskie dla tych, którzy lubią eksperymentować z różnymi rodzajami serów. Potrawa ta nie jest trudna w przygotowaniu i doskonale się nadaje na romantyczną kolację, także na przyjęcie dla znajomych oraz na obiad rodzinny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
684
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Polecamy danie wegetariańskie dla tych, którzy lubią eksperymentować z różnymi rodzajami serów. Potrawa ta nie jest trudna w przygotowaniu i doskonale się nadaje na romantyczną kolację, także na przyjęcie dla znajomych oraz na obiad rodzinny.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. grubo mielony pieprz
1 szczyp. sól
0.75 l kremówka
400 g zielone długie wstążki
60 g ser pleśniowy gorgonzola lub inny
150 g ricotta
5 szt. listki szałwii
2 łyżka parmezan tarty
Przygotowanie
Do dużego rondla wlewamy śmietanę, dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy, ricottę i parmezan.
Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż sery się roztopią i utworzą jednolitą gładką masę, nie dopuszczając do zagotowania.
Ugotowany al dente makaron wkładamy do garnka z sosem, wsypujemy posiekaną szałwię i mieszając chwilę podgrzewamy na małym ogniu.
Przekładamy na ogrzany półmisek i natychmiast podajemy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
684
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.