Zielone długie wstążki z trzema serami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zielone długie wstążki z trzema serami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977522757.jpeg&w=3840&q=75)
Polecamy danie wegetariańskie dla tych, którzy lubią eksperymentować z różnymi rodzajami serów. Potrawa ta nie jest trudna w przygotowaniu i doskonale się nadaje na romantyczną kolację, także na przyjęcie dla znajomych oraz na obiad rodzinny.
1
0 / 0
Polecamy danie wegetariańskie dla tych, którzy lubią eksperymentować z różnymi rodzajami serów. Potrawa ta nie jest trudna w przygotowaniu i doskonale się nadaje na romantyczną kolację, także na przyjęcie dla znajomych oraz na obiad rodzinny.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. grubo mielony pieprz
1 szczyp. sól
0.75 l kremówka
400 g zielone długie wstążki
60 g ser pleśniowy gorgonzola lub inny
150 g ricotta
5 szt. listki szałwii
2 łyżka parmezan tarty
Przygotowanie
Do dużego rondla wlewamy śmietanę, dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy, ricottę i parmezan.
Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż sery się roztopią i utworzą jednolitą gładką masę, nie dopuszczając do zagotowania.
Ugotowany al dente makaron wkładamy do garnka z sosem, wsypujemy posiekaną szałwię i mieszając chwilę podgrzewamy na małym ogniu.
Przekładamy na ogrzany półmisek i natychmiast podajemy.