Zielone długie wstążki z trzema serami

m7
Zielone długie wstążki z trzema serami

1

0 / 0

Polecamy danie wegetariańskie dla tych, którzy lubią eksperymentować z różnymi rodzajami serów. Potrawa ta nie jest trudna w przygotowaniu i doskonale się nadaje na romantyczną kolację, także na przyjęcie dla znajomych oraz na obiad rodzinny.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. grubo mielony pieprz

1 szczyp. sól

0.75 l kremówka

400 g zielone długie wstążki

60 g ser pleśniowy gorgonzola lub inny

150 g ricotta

5 szt. listki szałwii

2 łyżka parmezan tarty

Przygotowanie


1

Do dużego rondla wlewamy śmietanę, dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy, ricottę i parmezan.

2

Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż sery się roztopią i utworzą jednolitą gładką masę, nie dopuszczając do zagotowania.

3

Ugotowany al dente makaron wkładamy do garnka z sosem, wsypujemy posiekaną szałwię i mieszając chwilę podgrzewamy na małym ogniu.

4

Przekładamy na ogrzany półmisek i natychmiast podajemy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

684

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

67

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły