Zielona zupa podana z naleśnikiem
AnetaGwiner
Zupa przygotowana z wiosennych warzyw na bulionie Krakus
Wartości odżywcze na porcję
Energia
510
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa przygotowana z wiosennych warzyw na bulionie Krakus
21
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g brokuły
1 szkl. groszek zielony
1 szkl. koncentrat bulionu warzywnego krakus
1 szt. cebula
1 szczyp. chili
3 szczyp. sól
65 śmietana
1 szczyp. pieprz
100 g szpinak
1.50 szkl. mleko
1 szkl. otręby owsiane
2 szt. jaja l
1 łyżka olej
1 łyżka lubella mąka puszysta wrocławska
1 szczyp. sól
100 g serek śmietankowy
100 g ser żółty starty
2 łyżka śmietana
2 łyżka bazylia
2 łyżka szczypiorek
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
750 ml bulionu przygotowujemy z bulionu drobiowego Krakus. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy szczyptę chilli, sól oraz pieprz. Dodajemy groszek, pokrojone w drobniejsze części brokuły, zalewamy bulionem przygotowanym z bulionu drobiowego Krakus i gotujemy aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy na gładki krem. Dla smaku przyprawiamy solą i pieprzem.
Szpinak rozmrażamy. Odciskamy wodę. Dodajemy jajka, otręby owsiane, mleko, sól i mieszamy. Dodajemy olej oraz mąkę jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie. Mieszamy i smażymy na patelni.
Ser śmietanowy i żółty mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bazylie i szczypiorek. Mieszamy, Naleśnika smarujemy serkiem i zwijamy. Kroimy na małe ruloniki.
Zupę podajemy z naleśnikiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
510
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.