Zielona sałatka z kapusty i ogórka

EkspertOdKuchni
Zielona sałatka z kapusty i ogórka

0

0 / 0

Świeża, chrupiąca i pełna witamin – zielona sałatka z kapusty i ogórka to lekka propozycja, która zaskakuje prostotą i orzeźwiającym smakiem. Idealna na grilla, do obiadu lub jako szybka przekąska w upalny dzień. Doskonale pasuje do mięs, ryb, ale też dań wegetariańskich. Smacznego!

11

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 szt. główka kapusty

1 szt. ogórek szklarniowy

0.50 pęcz. szczypiorek

Dressing

1 szt. sok z jednej cytryny

4 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka ocet jabłkowy

1 pęcz. bazylia

30 g szpinak

1 szt. awokado

1 łyżecz. sól

40 g orzechy nerkowca

Przygotowanie


1

Kapustę i ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

2

Siekamy szczypiorek.

3

Warzywa wrzucamy do miski.

4

Wszystkie składniki dressingu miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

5

Wlewamy dressing do warzyw i dokładnie mieszamy.

6

Odstawiamy sałatkę do lodówki, aby smaki się przegryzły.

7

Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły