Zielona sałatka z kapusty i ogórka

EkspertOdKuchni

Świeża, chrupiąca i pełna witamin – zielona sałatka z kapusty i ogórka to lekka propozycja, która zaskakuje prostotą i orzeźwiającym smakiem. Idealna na grilla, do obiadu lub jako szybka przekąska w upalny dzień. Doskonale pasuje do mięs, ryb, ale też dań wegetariańskich. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Świeża, chrupiąca i pełna witamin – zielona sałatka z kapusty i ogórka to lekka propozycja, która zaskakuje prostotą i orzeźwiającym smakiem. Idealna na grilla, do obiadu lub jako szybka przekąska w upalny dzień. Doskonale pasuje do mięs, ryb, ale też dań wegetariańskich. Smacznego!
11
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 szt. główka kapusty
1 szt. ogórek szklarniowy
0.50 pęcz. szczypiorek
Dressing
1 szt. sok z jednej cytryny
4 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka ocet jabłkowy
1 pęcz. bazylia
30 g szpinak
1 szt. awokado
1 łyżecz. sól
40 g orzechy nerkowca
Przygotowanie
Kapustę i ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Siekamy szczypiorek.
Warzywa wrzucamy do miski.
Wszystkie składniki dressingu miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Wlewamy dressing do warzyw i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy sałatkę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.