Zielona fantazja
pati.laszczak
Faszerowana cukinia podana w towarzystwie ketchupu Kotlin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
973
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
167
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Faszerowana cukinia podana w towarzystwie ketchupu Kotlin.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. cukinia
100 g mięso wieprzowe
100 g mięso wołowe
2 opak. ryż biały
1 szkl. papryka marynowana
1 szt. pomidor
10 g ser mozzarella
3 łyżecz. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
1 szt. jajko kurze całe
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. przyprawa kucharek
Przygotowanie
Cukinie umyj pod zimną wodą. Przetnij je na pół i wydrąż miąższ łyżką. Następnie nasmaruj ich środek olejem i posyp przyprawą kucharek.
Wrzuć ryż do gotującej się wody i gotuj przez około 10 minut, a następnie odstaw do wystudzenia.
Na patelnię wlej olej i wrzuć na nią mięso. Po usmażeniu odstaw do ostygnięcia.
Umyj paprykę oraz pomidora a następnie pokrój w kostkę.
Do miski wsyp ryż, mięso oraz paprykę i pomidora. Do tego wszystkiego wbij jedno jajko. Następnie wszystko wymieszaj.
Wypełnij cukinie przygotowanym farszem i posyp serem.
Piekarnik nastaw na 180°C z termoobiegiem. Przygotuj metalową blachę i ułóż na niej cukinie. Włóż do piekarnika na 30-40 minut.
Dla lepszego smaku upieczone cukinie polej ketchupem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
973
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
167
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.