ZEBRA W TRUSKAWKACH

cocosina
ZEBRA W TRUSKAWKACH

0

0 / 0

To moja propozycja dla małych i dużych łasuchów, którzy uwielbiają naleśniki. Podana w niecodzienny sposób kusi i zaprasza do jedzenia. Szaszłyki z naleśników w kakaowe paski w towarzystwie truskawek z zaskakująco pysznym kremem. Wprost nie można się oprzeć. Wasze dzieci będą prosić o dokładkę. Smacznego!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 łyżka cukier puder

200 g mąka lubella puszysta tortowa

150 kefir

150 woda gazowana

2 szt. jaja l

1 szczyp. sól

1 łyżka kakao decomorreno

250 g serek mascarpone

1 opak. czekodżem truskawkowy łowicz

10 szt. truskawki

5 szt. patyczki do szaszłyków

2 łyżka olej rzepakowy

Przygotowanie


1

Mąkę wsypać do miski. Dodać jajka, kefir, wodę, sól, cukier wanilinowy, olej i zmiksować wszystkie składniki na gładkie ciasto.

2

Odlać pół szklanki ciasta i wymieszać dokładnie z łyżką kakao. Odstawić obie porcje ciasta na 15 minut.

3

Naleśniki smażyć na suchej teflonowej patelni nalewając jasne ciasto jak na zwykłe naleśniki, następnie za pomocą łyżki polewać wierzch naleśnika ciemnym ciastem robiąc zygzaki. Smażyć z obu stron. Odstawić naleśniki do wystygnięcia.

4

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i nakładać na naleśniki z jasnej strony bez wzorków. Na serek nakładać czekodżem robiąc zygzaki. Zwijać naleśniki w rulony.

5

Pokroić naleśniki na kawałki i nabijać na przemian pokrojonymi na połówki truskawkami na patyczki do szaszłyków. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

593

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

63

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły