Zebra

decomorreno

Zebra to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które pięknie prezentuje się po przekrojeniu. Ciasto w paski zachwyci Twoich domowników wyglądem i smakiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
401
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zebra to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które pięknie prezentuje się po przekrojeniu. Ciasto w paski zachwyci Twoich domowników wyglądem i smakiem.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukier trzcinowy
1 szkl. olej
1 szkl. oranżada
5 szt. jajko
2 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka woda
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka cukier
100 g masło
Przygotowanie
Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, białka zaś ubić na sztywno.
Ciągle mieszając, do żółtek z cukrem pomału wlać olej, następnie oranżadę, kolejno przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej wmieszać kakao z aromatem waniliowym, a do drugiej mąkę.
Tortownicę (22 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką.
Chochelkę jasnego ciasta wylać na środek formy, na nią chochelkę ciemnego ciasta, i tak na przemian, aż do wyczerpania ciasta.
Piec w 180 stopniach przez 45 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Ostudzić.
Masło z wodą i cukrem podgrzewać w rondelku, aż do rozpuszczenia się cukru i masła. Na koniec rózgą kuchenną wmieszać kakao. Polać wierzch ciasta, udekorować skórką kandyzowaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
401
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.