Zebra

decomorreno
Zebra

0

0 / 0

Zebra to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które pięknie prezentuje się po przekrojeniu. Ciasto w paski zachwyci Twoich domowników wyglądem i smakiem.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

2.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. cukier trzcinowy

1 szkl. olej

1 szkl. oranżada

5 szt. jajko

2 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka woda

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka cukier

100 g masło

Przygotowanie


1

Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, białka zaś ubić na sztywno.

2

Ciągle mieszając, do żółtek z cukrem pomału wlać olej, następnie oranżadę, kolejno przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3

Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.

4

Ciasto podzielić na 2 części, do jednej wmieszać kakao z aromatem waniliowym, a do drugiej mąkę.

5

Tortownicę (22 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką.

6

Chochelkę jasnego ciasta wylać na środek formy, na nią chochelkę ciemnego ciasta, i tak na przemian, aż do wyczerpania ciasta.

7

Piec w 180 stopniach przez 45 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Ostudzić.

8

Masło z wodą i cukrem podgrzewać w rondelku, aż do rozpuszczenia się cukru i masła. Na koniec rózgą kuchenną wmieszać kakao. Polać wierzch ciasta, udekorować skórką kandyzowaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły