Zebra

lubella
Zebra

0

0 / 0

Zebra to efektowne ciasto, które zachwyci swoim wyglądem i smakiem domowników. Idealne ciasto do popołudniowej kawy.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. olej

1 szkl. woda gazowana

5 szt. jajko

2 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżeczka cukier puder

Przygotowanie


1

Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, białka zaś ubić na sztywno.

2

Ciągle mieszając, do żółtek z cukrem pomału wlać olej, następnie wodę gazowaną, aromat pomarańczowy, kolejno przesiać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.

3

Ciasto podzielić na 2 części, do jednej wmieszać kakao, a do drugiej mąkę.

4

Tortownicę (22 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką.

5

Łyżkę (najlepiej chochelką) jasnego ciasta wylać na środek formy, na nią wlać chochelkę ciemnego ciasta- wlewać tak na przemian, aż do wyczerpania ciasta.

6

Piec w 180 stopniach przez 45 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

7

Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły