Zebra

lubella

Zebra to efektowne ciasto, które zachwyci swoim wyglądem i smakiem domowników. Idealne ciasto do popołudniowej kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4156
kcal
Białka
93
gram
Węglowodany
297
gram
Tłuszcze
286
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zebra to efektowne ciasto, które zachwyci swoim wyglądem i smakiem domowników. Idealne ciasto do popołudniowej kawy.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. olej
1 szkl. woda gazowana
5 szt. jajko
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżecz. cukier puder
Przygotowanie
Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, białka zaś ubić na sztywno.
Ciągle mieszając, do żółtek z cukrem pomału wlać olej, następnie wodę gazowaną, aromat pomarańczowy, kolejno przesiać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej wmieszać kakao, a do drugiej mąkę.
Tortownicę (22 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką.
Łyżkę (najlepiej chochelką) jasnego ciasta wylać na środek formy, na nią wlać chochelkę ciemnego ciasta- wlewać tak na przemian, aż do wyczerpania ciasta.
Piec w 180 stopniach przez 45 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4156
kcal
Białka
93
gram
Węglowodany
297
gram
Tłuszcze
286
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.