Zebra

ela
Zebra

0

0 / 0

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 szt. jaja kurze całe

1.50 szkl. cukier

1 szkl. olej

1 szkl. oranżada

2.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Białka ubić na sztywną pianę . Dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż piana będzie biała, lśniąca i bardzo gęsta.

2

Dodaj żółtka i zmiksuj. Mąkę (bez dwóch łyżek) zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych białek - na zmianę z oranżadą i olejem.

3

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej połowy dodać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Zamieszaj.

4

Nalewaj do foremki na zmianę ciasto białe i ciasto czekoladowe. Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze.

5

Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania - można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły