Zebra
ela
Wartości odżywcze na porcję
Energia
552
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
5 szt. jaja kurze całe
1.50 szkl. cukier
1 szkl. olej
1 szkl. oranżada
2.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę . Dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż piana będzie biała, lśniąca i bardzo gęsta.
Dodaj żółtka i zmiksuj. Mąkę (bez dwóch łyżek) zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych białek - na zmianę z oranżadą i olejem.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej połowy dodać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Zamieszaj.
Nalewaj do foremki na zmianę ciasto białe i ciasto czekoladowe. Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze.
Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania - można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.