Żeberka z ostrym sosem pomidorowym

maspexdigital
Żeberka z ostrym sosem pomidorowym

0

0 / 0

0

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg żeberka wieprzowe

1 opak. przecier pomidorowy łowicz

2 łyżka musztarda dijon

1 łyżeczka płatki chili

1 szt. cebula

100 wino czerwone wytrawne

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Żeberka natrzyj solą, pieprzem i wstaw w naczyniu żaroodpornym przykrytym folia aluminiową do nagrzanego piekarnika (200°C, termoobieg) na ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz do zarumienienia mięsa.

2

Przygotuj sos. Na głębokiej patelni, na oliwie podsmaż posiekaną drobno cebulkę i czosnek przez 5 minut . Dodaj płatki chilli i musztardę, a zaraz potem wino. Po 2 minutach dodaj przecier i duś jeszcze ok. 5 minut.

3

Po wyjęciu z pieca daj żeberkom „odpocząć” przed pokrojeniem. Serwuj z ostrym sosem i zapiekanymi ziemniaczkami lub chlebem.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły