Żeberka z ostrym sosem pomidorowym
maspexdigital
0
0 / 0
0
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg żeberka wieprzowe
1 opak. przecier pomidorowy łowicz
2 łyżka musztarda dijon
1 łyżeczka płatki chili
1 szt. cebula
100 wino czerwone wytrawne
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Żeberka natrzyj solą, pieprzem i wstaw w naczyniu żaroodpornym przykrytym folia aluminiową do nagrzanego piekarnika (200°C, termoobieg) na ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz do zarumienienia mięsa.
Przygotuj sos. Na głębokiej patelni, na oliwie podsmaż posiekaną drobno cebulkę i czosnek przez 5 minut . Dodaj płatki chilli i musztardę, a zaraz potem wino. Po 2 minutach dodaj przecier i duś jeszcze ok. 5 minut.
Po wyjęciu z pieca daj żeberkom „odpocząć” przed pokrojeniem. Serwuj z ostrym sosem i zapiekanymi ziemniaczkami lub chlebem.