Żeberka wieprzowe w sosie
m7
Trochę pracochłonne
Wartości odżywcze na porcję
Energia
753
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Trochę pracochłonne
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szczyp. mąka lubella puszysta luksusowa
1 szczyp. tymianek
1 łyżecz. pieprz
1 łyżecz. sól
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
1 szt. kostka rosołowa
0.50 szt. papryka czerwona
2 szt. ziele angielskie
6 szt. żeberka wieprzowe
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
3 łyżka przecier pomidorowy łowicz
2 łyżka śmietana 18%
Przygotowanie
Kiedy mięsko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, jeszcze doprawiamy po swojemu do smaku ( może być trochę octu balsamicznego na przykład, wzbogaca smak) a po zestawieniu z ognia...dokładamy śmietanę. mieszamy wszystko, posypujemy tymiankiem i mamy pyszny obiad.
Żeberka umyć osuszyć ( najlepiej gdy jest to 6 kawałków mniej więcej na długość dwóch kostek, do 3 kostek), przyprawić solą i pieprzem, natrzeć startym czosnkiem ( z połowy główki) i odstawić na pól godziny.
resztę czosnku, całą cebulę i paprykę pokroić na kawałki i przesmażyć na oleju ( najpierw cebulę do tego dodać paprykę na końcu czosnek)
następnie obtoczyć żeberka w mące, wrzucić do smażonych warzyw i trzymać na patelni aż się zrumienią.
Zalać wszystko niecałą szklanką wody, dodać kostkę rosołową i ziele angielskie- dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
753
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.