Żeberka wieprzowe w sosie

m7
Żeberka wieprzowe w sosie

2

0 / 0

Trochę pracochłonne

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szcz. mąka lubella puszysta luksusowa

1 szcz. tymianek

1 łyżeczka pieprz

1 łyżeczka sól

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

1 szt. kostka rosołowa

0.50 szt. papryka czerwona

2 szt. ziele angielskie

6 szt. żeberka wieprzowe

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

3 łyżka przecier pomidorowy łowicz

2 łyżka śmietana 18%

Przygotowanie


1

Kiedy mięsko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, jeszcze doprawiamy po swojemu do smaku ( może być trochę octu balsamicznego na przykład, wzbogaca smak) a po zestawieniu z ognia...dokładamy śmietanę. mieszamy wszystko, posypujemy tymiankiem i mamy pyszny obiad.

2

Żeberka umyć osuszyć ( najlepiej gdy jest to 6 kawałków mniej więcej na długość dwóch kostek, do 3 kostek), przyprawić solą i pieprzem, natrzeć startym czosnkiem ( z połowy główki) i odstawić na pól godziny.

3

resztę czosnku, całą cebulę i paprykę pokroić na kawałki i przesmażyć na oleju ( najpierw cebulę do tego dodać paprykę na końcu czosnek)

4

następnie obtoczyć żeberka w mące, wrzucić do smażonych warzyw i trzymać na patelni aż się zrumienią.

5

Zalać wszystko niecałą szklanką wody, dodać kostkę rosołową i ziele angielskie- dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły