Żeberka wieprzowe po węgiersku
uwielbiampl
0
4 / 1
0
Tym razem odwiedzamy naszych bratanków, czyli Węgrów! Prezentujemy genialny, węgierski przepis na żeberka wieprzowe. Do przygotowania dania niezbędny będzie zakup następujących składników - papryka, mąka tortowa, sól, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, smalec, kminek, majeranek oraz gwóźdź programu w postaci wieprzowych żeberek.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
3 porcje
Składniki
1 łyżeczka papryka czerwona
1 łyżeczka sól
600 gr żeberka wieprzowe
300 gr cebula
3 szt czosnek
1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka smalec
0.50 łyżeczka kminek
0.50 łyżeczka majeranek
Przygotowanie
Żeberka umyć i pokroić na porcje, obtoczyć w mące i zrumienić na smalcu.
Przełożyć do rondla, oprószyć sproszkowaną papryką i kminkiem.
Dusić pod przykryciem, skrapiając wodą. Posolić, dodać pokrojoną w piórka i lekko podrumienioną na pozostałym smalcu cebulę.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek, majeranek i dusić razem jeszcze kilka minut.