Żeberka wieprzowe po węgiersku

uwielbiampl
Żeberka wieprzowe po węgiersku

0

4 / 1

Tym razem odwiedzamy naszych bratanków, czyli Węgrów! Prezentujemy genialny, węgierski przepis na żeberka wieprzowe. Do przygotowania dania niezbędny będzie zakup następujących składników - papryka, mąka tortowa, sól, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, smalec, kminek, majeranek oraz gwóźdź programu w postaci wieprzowych żeberek.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 łyżecz. papryka czerwona

1 łyżecz. sól

600 g żeberka wieprzowe

300 g cebula

3 szt. czosnek

1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka smalec

0.50 łyżecz. kminek

0.50 łyżecz. majeranek

Przygotowanie


1

Żeberka umyć i pokroić na porcje, obtoczyć w mące i zrumienić na smalcu.

2

Przełożyć do rondla, oprószyć sproszkowaną papryką i kminkiem.

3

Dusić pod przykryciem, skrapiając wodą. Posolić, dodać pokrojoną w piórka i lekko podrumienioną na pozostałym smalcu cebulę.

4

Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek, majeranek i dusić razem jeszcze kilka minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

763

kcal

Białka

35

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

54

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły