Żeberka w sosie pomidorowo- chrzanowym

m7
Żeberka w sosie pomidorowo- chrzanowym

1

0 / 0

Sycący obiad, idealny dla prawdziwego faceta.

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg żeberka wieprzowe

1 szcz. zioła prowansalskie

1 szcz. oregano

4 szcz. sól, pieprz

1 łyżeczka przyprawa typu vegeta

2 łyżeczka chrzan krakus

3 szt. pieprz ziarnisty

1 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

1 szt. korzeń pietruszki

2 szt. marchew

2 łyżka nać pietruszki

1 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka śmietana 18%

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka tłuszcz

Przygotowanie


1

Żeberka dzielimy na porcje i dokładnie oczyszczamy. W garnku zagotowujemy około 2 szklanki wody wraz z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym.

2

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim żeberka. Usmażone żeberka przekładamy do garnka z wodą i przyprawami. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotujemy do miękkości.

3

Gdy mięso i warzywa będą miękkie zaprawiamy je śmietaną, koncentratem pomidorowym, chrzanem i mąką.

4

Najlepiej wszystkie te składniki wymieszać ze sobą w miseczce i połączyć z gorącym wywarem z gotowania żeberek, wtedy sos nie będzie miał grudek.

5

Na koniec sos doprawiamy do smaku odrobiną Kucharka i pieprzu. Możemy dodać też sól. Dodajemy oregano i zioła prowansalskie i zagotowujemy. Posypujemy posiekaną zieleniną.

6

Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Smacznego :)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły