Żeberka w sosie pomidorowo- chrzanowym
m7
Sycący obiad, idealny dla prawdziwego faceta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
650
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
51
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Sycący obiad, idealny dla prawdziwego faceta.
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg żeberka wieprzowe
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 szczyp. oregano
4 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. przyprawa typu vegeta
2 łyżecz. chrzan krakus
3 szt. pieprz ziarnisty
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. marchew
2 łyżka nać pietruszki
1 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka śmietana 18%
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
Żeberka dzielimy na porcje i dokładnie oczyszczamy. W garnku zagotowujemy około 2 szklanki wody wraz z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim żeberka. Usmażone żeberka przekładamy do garnka z wodą i przyprawami. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotujemy do miękkości.
Gdy mięso i warzywa będą miękkie zaprawiamy je śmietaną, koncentratem pomidorowym, chrzanem i mąką.
Najlepiej wszystkie te składniki wymieszać ze sobą w miseczce i połączyć z gorącym wywarem z gotowania żeberek, wtedy sos nie będzie miał grudek.
Na koniec sos doprawiamy do smaku odrobiną Kucharka i pieprzu. Możemy dodać też sól. Dodajemy oregano i zioła prowansalskie i zagotowujemy. Posypujemy posiekaną zieleniną.
Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Smacznego :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
650
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
51
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.