Żeberka w sosie pieczarkowo koperkowym
m7
żeberka...............
Wartości odżywcze na porcję
Energia
817
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
65
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
żeberka...............
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg żeberka wieprzowe
4 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. przyprawa maggi
1 łyżecz. sos sojowo-grzybowy
1.50 l woda
300 g pieczarki
1 szt. cebula
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
2 łyżka koper ogrodowy
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka olej
Przygotowanie
Pieczarki i cebulę oczyścić i pokroić: cebule w kostkę a pieczarki w plasterki.
Koperek umyć, osuszyć i posiekać.
Żeberka umyć, pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie na zloty kolor.
Dodać pokrojoną cebulkę i chwilę smażyć.
Gdy żeberka się ładnie przyrumienią wlać wodę, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem prawie do miękkości.
Gdy mięso jest prawie gotowe dodać koperek i pokrojone pieczarki.
Dusić jeszcze około 10 minut.
Doprawić ewentualnie do smaku i zagęścić sos mąką rozrobioną z niewielką ilością wody. Zagotować.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
817
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
65
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.