Żeberka w sosie pieczarkowo koperkowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Żeberka w sosie pieczarkowo koperkowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976330746.jpeg&w=3840&q=75)
żeberka...............
2
0 / 0
żeberka...............
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg żeberka wieprzowe
4 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. przyprawa maggi
1 łyżecz. sos sojowo-grzybowy
1.50 l woda
300 g pieczarki
1 szt. cebula
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
2 łyżka koper ogrodowy
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka olej
Przygotowanie
Pieczarki i cebulę oczyścić i pokroić: cebule w kostkę a pieczarki w plasterki.
Koperek umyć, osuszyć i posiekać.
Żeberka umyć, pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie na zloty kolor.
Dodać pokrojoną cebulkę i chwilę smażyć.
Gdy żeberka się ładnie przyrumienią wlać wodę, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem prawie do miękkości.
Gdy mięso jest prawie gotowe dodać koperek i pokrojone pieczarki.
Dusić jeszcze około 10 minut.
Doprawić ewentualnie do smaku i zagęścić sos mąką rozrobioną z niewielką ilością wody. Zagotować.