Żeberka w sosie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Żeberka w sosie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2689-1702057643469.jpeg&w=3840&q=75)
tradycyjne żeberka w sosie
1
3 / 1
tradycyjne żeberka w sosie
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
100 śmietana 12%
1 kg żeberka wieprzowe
1 łyżecz. sól, pieprz
1 l woda
1 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
3 łyżka olej
Przygotowanie
1
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
2
Na patelni rozgrzać olej, włożyć żeberka i podsmażyć na złoto brązowy kolor z obu stron.
3
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i również ją podsmażyć.
4
Podsmażone mięso zalać wodą, dodać sól, pieprz, liść i ziele i dusić pod przykryciem około 30 minut.
5
Gdy mięso jest miękkie rozrobić śmietanę z mąką i zagęścić sos.
6
Zagotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.