Żeberka w sosie

m7

tradycyjne żeberka w sosie
Wartości odżywcze na porcję
Energia
858
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
72
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3 / 1
tradycyjne żeberka w sosie
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 śmietana 12%
1 kg żeberka wieprzowe
1 łyżecz. sól, pieprz
1 l woda
1 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
3 łyżka olej
Przygotowanie
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć żeberka i podsmażyć na złoto brązowy kolor z obu stron.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i również ją podsmażyć.
Podsmażone mięso zalać wodą, dodać sól, pieprz, liść i ziele i dusić pod przykryciem około 30 minut.
Gdy mięso jest miękkie rozrobić śmietanę z mąką i zagęścić sos.
Zagotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
858
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
72
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.