1

Składniki

100 Mililitrów
śmietana 12%
1 Kilogram
żeberka wieprzowe
1 Łyżeczka
sól, pieprz
1 Litr
woda
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
liść laurowy
2 Sztuki
ziele angielskie
2 Łyżki
mąka
3 Łyżki
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
  2. Na patelni rozgrzać olej, włożyć żeberka i podsmażyć na złoto brązowy kolor z obu stron.
  3. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i również ją podsmażyć.
  4. Podsmażone mięso zalać wodą, dodać sól, pieprz, liść i ziele i dusić pod przykryciem około 30 minut.
  5. Gdy mięso jest miękkie rozrobić śmietanę z mąką i zagęścić sos.
  6. Zagotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Opis

tradycyjne żeberka w sosie

Podobne przepisy

Żeberka duszone w piwie

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Żeberka duszone w piwie

Pieczone żeberka z sosem śliwkowym

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Pieczone żeberka z sosem śliwkowym

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Polędwiczki duszone w cydrze

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Polędwiczki duszone w cydrze

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Przepis
Łatwy Do 15 min
Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Żeberka marynowane w piwie

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Żeberka marynowane w piwie

Indycze golonki duszone z cebulą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Indycze golonki duszone z cebulą

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!