Żeberka w skorupce
m7
Żeberka w skorupce to potrawa idealna na danie główne lub ciepłą kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1434
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
122
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Żeberka w skorupce to potrawa idealna na danie główne lub ciepłą kolację.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg żeberka
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. przyprawa typu maggi
1 szkl. bułka tarta
1 szkl. olej
1 szt. liść laurowy
1 szt. ziele angielskie
1 szt. czosnek
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
0.25 szt. seler
3 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Żeberka umyj i pokrój na niewielkie kawałki.
Włóż do garnka, zalej wodą aby całe mięso przykryło, zagotuj.
Zdejmij powstałe szumowiny, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu do miękkości żeberka.
Gdy będą miękkie wyjmij z wywary mięso ( wywar można wykorzystać do zupy ), chwilę niech przestygną i wyjmij kości.
Każdy kawałek żeberek obtaczaj najpierw w bułce tartej, potem w jajku, znowu w bułce, jajku i jeszcze raz w bułce.
Smaż na oleju do zrumienienia.
Panierka jest chrupiąca a mięsko miękkie.
Możesz jako dodatek użyć dobrze podsmażonych pieczarek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1434
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
122
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.