Żeberka w skorupce
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Żeberka w skorupce](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7688-1702058020129.jpeg&w=3840&q=75)
Żeberka w skorupce to potrawa idealna na danie główne lub ciepłą kolację.
0
0 / 0
Żeberka w skorupce to potrawa idealna na danie główne lub ciepłą kolację.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg żeberka
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. przyprawa typu maggi
1 szkl. bułka tarta
1 szkl. olej
1 szt. liść laurowy
1 szt. ziele angielskie
1 szt. czosnek
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
0.25 szt. seler
3 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Żeberka umyj i pokrój na niewielkie kawałki.
Włóż do garnka, zalej wodą aby całe mięso przykryło, zagotuj.
Zdejmij powstałe szumowiny, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu do miękkości żeberka.
Gdy będą miękkie wyjmij z wywary mięso ( wywar można wykorzystać do zupy ), chwilę niech przestygną i wyjmij kości.
Każdy kawałek żeberek obtaczaj najpierw w bułce tartej, potem w jajku, znowu w bułce, jajku i jeszcze raz w bułce.
Smaż na oleju do zrumienienia.
Panierka jest chrupiąca a mięsko miękkie.
Możesz jako dodatek użyć dobrze podsmażonych pieczarek.