Żeberka pieczone z sosem słodko-pikantnym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Żeberka pieczone z sosem słodko-pikantnym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974317180.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 kg żeberka wieprzowe
2 szt. liście laurowe
6 szt. ziarna ziela angielskiego
1 opak. sos uniwersalny ciemny łowicz
1 łyżecz. musztarda ostra
2 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
4 łyżka cukier brązowy
1.50 łyżecz. pieprz kajeński
2 szt. ząbek czosnku
2 szczyp. sól
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 200C.
Żeberka pokrój na kawałki i ułóż w brytfance kośćmi do góry.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Zalej żeberka wrzątkiem, okryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny.
Sos Łowicz przelej do rondla. Dodaj czosnek z musztardą, koncentratem pomidorowym, pieprzem i cukrem. Zamieszaj i zagotuj. Gotuj około 15 minut.
Wyjmij żeberka i zlej wodę. Posmaruj je 1/3 sosu i ułóż mięsem do góry.
Zmniejsz temperaturę do 175C i piecz bez przykrycia 15 minut.
Następnie wyjmij mięso, posmaruj 1/3 sosu i piecz 15 minut.
Po tym czasie ponownie wyjmij mięso, posmaruj resztą sosu i piecz około 20 minut.