Żeberka pieczone z sosem słodko-pikantnym

maspexdigital
Żeberka pieczone z sosem słodko-pikantnym

0

0 / 0

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 kg żeberka wieprzowe

2 szt. liście laurowe

6 szt. ziarna ziela angielskiego

1 opak. sos uniwersalny ciemny łowicz

1 łyżecz. musztarda ostra

2 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz

4 łyżka cukier brązowy

1.50 łyżecz. pieprz kajeński

2 szt. ząbek czosnku

2 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzej do 200C.

2

Żeberka pokrój na kawałki i ułóż w brytfance kośćmi do góry.

3

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

4

Zalej żeberka wrzątkiem, okryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny.

5

Sos Łowicz przelej do rondla. Dodaj czosnek z musztardą, koncentratem pomidorowym, pieprzem i cukrem. Zamieszaj i zagotuj. Gotuj około 15 minut.

6

Wyjmij żeberka i zlej wodę. Posmaruj je 1/3 sosu i ułóż mięsem do góry.

7

Zmniejsz temperaturę do 175C i piecz bez przykrycia 15 minut.

8

Następnie wyjmij mięso, posmaruj 1/3 sosu i piecz 15 minut.

9

Po tym czasie ponownie wyjmij mięso, posmaruj resztą sosu i piecz około 20 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły